Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Emsland Gemüse

10% meerproductie in tomaat dankzij beter bodemleven

Tholen - Een beter bodemleven verhoogt de productie in de tomatenkas van Emsland Gemüse in Emsburen tot wel tien procent. Dat blijkt uit een tweejarige proef, die inmiddels is opgeschaald tot een areaal van 1,3 hectare. "De planten staan er vitaler bij", constateert teeltleider Ton Peters.

Een juist spel in de bodem zorgt in de tomatenteelt van Emsland Gemüse in Emsbüren, Duitsland, voor een behoorlijke meerproductie. Vorig jaar startte het bedrijf met een proef van een nieuw middel van Delgeco en NobleBio. Het middel wordt toegediend aan de substraatmat en dat leidde vorig jaar tot een 8% hoger rendement in de tomatenteelt. "Het samenspel van micro-organismen, voedingsstoffen en de juiste spore elementen zorgt voor een microbiële balans in de mat en verbetert niet alleen de vitaliteit van de plant maar zorgt tevens voor een gezond wortelpakket", verklaart Ludo Gybels van Delgeco.



Opgeschaald
Inmiddels is de proef opgeschaald. Er wordt 1,3 hectare behandeld met het middel en ter referentie een gelijk areaal onbehandeld gelaten. Ton Peters van Emsflower begeleidt de proef zowel vorig als dit jaar en concludeert tot op heden dat de planten er vitaler bijstaan dan de onbehandelde. Door wegingen is bovendien vastgesteld dat de opbrengst van de behandelde tomaten hoger is dan in de onbehandelde kas. Vorig jaar lag het rendement van de behandelde tomaten 8% hoger dan de onbehandelde. Bij de proef van dit jaar ligt dit na enkele snijbeurten reeds op 10% hoger dan de onbehandelde.

Belang van bodemleven
Gybels legt uit dat door de groei van substraatteelt ook het belang van het bodemleven steeds groter wordt. "Het marktaandeel voor het kweken van groenten op substraat is de afgelopen jaren flink gestegen. En waar je in de vollegrondteelt nog een goede diversiteit aan bodemleven hebt, start je bij substraatteelt in vergelijking bijna steriel." Dat terwijl de diversiteit aan bodemleven een belangrijke functie heeft. "Niet alleen zorgt het bodemleven voor het beschikbaar maken van voedingsstoffen voor de plant, maar het zorgt ook voor een microbiële balans waardoor ziekteverwekkers minder kans krijgen de overhand te nemen. "

Chemisch desinfecteren
In de vollegrond zou je dan ook zelden desinfecteren met chloorhoudende of waterstofperoxide-houdende toevoegingen", vertelt Gybels. "Maar bij substraatteelt is dit veelal wel het geval. En door de groeizame omstandigheden, met vocht, temperatuur en veel voeding, kunnen ook bacteriën en schimmels makkelijk groeien en een exces vormen. "Er is namelijk geen concurrentie - en er is voeding te over. Dan rest niets anders dan de probleemveroorzakers proberen te doden met chemische toevoegingen om schade aan het gewas te voorkomen." En dan ben je weer terug bij af: de middelen schaden niet alleen het aanwezige bodemleven, echter ook de plant. "Dit leidt tot productieverlies. Na de desinfectie is men weer terug bij af want er is nog steeds voldoende vocht, temperatuur en voeding. De drie leefomstandigheden die nodig zijn voor bacterie- en schimmelgroei. Vervolgens is de mat weer vrijgemaakt voor de volgende ziekte. Met andere woorden: billen knijpen wanneer en welke opportunist nu weer opduikt."

Gybels vervolgt: "Een betere oplossing is, dat er ook in het substraat een divers bodemleven zou zijn dat voor een microbiële balans rond de wortel zorgt, zodat er niet of nauwelijks hoeft te worden ingegrepen. Hierdoor wordt de plant niet geremd in zijn groei en ontwikkeling en zal de plant door een betere vitaliteit uiteindelijk meer produceren."

Kwekers worden uitgenodigd om zelf te komen kijken hoe de tomaten erbij staan. Neemt u hiervoor contact op met de heer Ludo Gybels van Delgeco BVBA.

Voor meer informatie:
Ludo Gybels
Delgeco
Vroenweg 8
3550 Heusden-Zolder
Tel: 0032-475895755
Fax: 0032-11452509
www.delgeco.be
Publicatiedatum: