Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw alternatief voor de VAR

De BGL (Beschikking Geen Loonheffingen) lijkt definitief niet door te gaan. Staatssecretaris van Financiƫn Wiebes heeft op 20 april jongstleden een brief gestuurd aan de Tweede Kamer met een aanpassing van het huidige wetsvoorstel. De VAR zal alsnog verdwijnen. Het wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om overeenkomsten tussen opdrachtgevers en ZZP'ers voor te leggen aan de Belastingdienst. Zowel belangenorganisaties als individuele werkgevers kunnen (voorbeeld)overeenkomsten voorleggen. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens op basis van de desbetreffende overeenkomst of de opdrachtgever wel of geen loonheffing moet afdragen. Uiteraard dient de praktijksituatie wel aan te sluiten bij de situatie omschreven in de overeenkomst. Als dat niet het geval is, kan de Belastingdienst alsnog naheffen. De Belastingdienst zal de beoordeelde overeenkomsten zoveel mogelijk openbaar maken, zodat deze als voorbeeld kunnen dienen voor anderen.

Op basis van het huidige voorstel geldt naast het bovenstaande het volgende:
  • De nieuwe systematiek geeft geen zekerheid of wel of geen sprake is van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting;
  • De goedkeuring zal worden afgegeven voor een periode van vermoedelijk vijf jaar met een voorbehoud voor wijzigingen in de wet- en regelgeving;
  • Beoordeling van een overeenkomst zal circa zes weken in beslag nemen;
  • Medio oktober 2015 wil de Belastingdienst circa 40 voorbeeldovereenkomsten hebben gepubliceerd, zowel sectorspecifieke als algemene overeenkomsten.

Het is de bedoeling dat de nieuwe wet per 1 januari 2016 in werking treedt. Tot die tijd blijft de VAR-systematiek van toepassing. De VAR-verklaringen 2014 blijven zolang dus geldig. Het wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer.

Wilt u zekerheid voor de groep opdrachtnemers waarmee u werkt? Wilt u weten hoe u een juiste overeenkomst opstelt en wat er in moet staan om deze te laten goedkeuren? Neem dan contact op met Anke Broeders van de Adviesgroep Loon- & Premieheffing: anke.broeders@bdo.nl of bel 070 338 0722.

Publicatiedatum: