Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
meeste naar ZON, FresQ betaalt terug

Fors minder GMO uitgekeerd in 2014

Tholen - In 2014 is circa 27 miljoen euro GMO-subsidie uitbetaald aan de producentenorganisaties. Dat is flink minder dan in 2013 toen er ruim 73 miljoen werd uitgekeerd aan de sector, blijkt uit de publicatie van de Europese subsidiegevens.

De daling wordt vooral veroorzaakt door het intrekken van de erkenning van een grote producentenorganisatie. Daarnaast zijn er als gevolg van schorsingen betalingen verricht na de afsluiting van het Europese boekjaar 2014.

Dalingen
De meeste telersverenigingen ontvingen in 2014 fors minder GMO dan in 2013. Zo daalde Coforta van bijna 22 miljoen naar 2,5 miljoen en nam de GMO-steun van Veiling ZON af van 13,4 miljoen naar 5,9 miljoen - het hoogste bedrag van 2014. Van Nature is een van de weinige stijgers: van 4,4 miljoen in 2013 naar 5,2 miljoen in 2014. Daarmee staat de vereniging op de tweede plaats van GMO-ontvangers 2014. FresQ heeft een negatief saldo.




Minder erkende coöperaties
In 2014 waren in Nederland 13 erkende producentenorganisaties en was er 1 unie (= een samenwerkingsverband) van producentenorganisaties. Circa 60 procent van de Nederlandse groenten- en fruitproductie wordt via producentenorganisaties afgezet. Het is een flinke afname ten opzichte van 2013. Toen waren er in Nederland 16 erkende producentenorganisaties en was er 1 Unie van Producentenorganisaties. Circa 85 procent van de Nederlandse groente- en fruitproductie werd toen nog via producentenorganisaties afgezet.



klik hier voor de uitvergroting

Russische steun en nabetalingen EHEC
Er is in 2014 ook geld uitgekeerd vanwege buitengewone maatregelen. Deze hebben betrekking op nabetalingen als gevolg van de EHEC-crisis in 2011. De maatregelen vanwege de Russische boycot worden in 2015 betaald.