Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Rusland over hoogtepunt crisis”

Appelen en kiwi’s gestopt door Rusland

Volgens president Poetin is Rusland over het hoogtepunt van de crisis heen en zal de economie binnen twee jaar weer groeien. Om de Russische propaganda te bestrijden, heeft de EU een vacature openstaan voor 'mythbusters'. Rusland weerde appelen en kiwi's bij de grens. De Poolse appelen, doorvoer voor Kazachstan, zou volgens Rusland niet doorgevoerd, maar in Rusland op de markt gebracht worden. Bij de Chileense kiwi's zou een vervalst certificaat zijn aangetroffen. In Oekraïne stijgen de prijzen voor AGF en Bulgaarse telers willen exporteren naar de Krim.

"Rusland over hoogtepunt crisis"
De Russische economie zal binnen twee jaar weer gaan groeien, betoogde president Poetin vorige week tijdens zijn jaarlijkse urenlange tv-show waarin hij vragen van het volk beantwoord. "Experts geloven dat we over het hoogtepunt van de crisis heen zijn," zei de president. Sinds begin van dit jaar is de roebel de snelst in waarde stijgende munt ter wereld. Daar staat natuurlijk wel de forse devaluatie uit december vorig jaar tegenover. De redactie van de tv-show had aan het begin de uitzending al 2486 miljoen vragen binnen voor de president.
Over de boycot van landbouwproducten zei Poetin: "De Russische markt was te vol voor binnenlandse productie, vooral nadat we ons aansloten bij de WTO. Nu kunnen we dingen rechtzetten." Ook wees hij wederom op de steunmaatregelen voor de landbouw en het belang zelfvoorzienend te worden. "Zouden we deze tegensancties opgelegd hebben zonder Westerse sancties? Het antwoord is nee."

EU zoekt mythbusters
De Europese Unie heeft een vacature geplaatst voor mythbusters die de strijd moeten aangaan met de Russische propagandamachine. Taakomschrijving is corrigeren en fact-checking van verkeerde informatie en mythes. Het team mythbusters richt zich specifiek op uitlatingen in de Russische media.

Appelen onderschept bij grootschalige controle
Tijdens een grootschalige controle op drugs en illegale immigranten in het Russische Perm hebben de autoriteiten ook 53 dozen appelen in beslag genomen. Het fruit werd aangetroffen in een loods, maar de documentatie voor het product ontbrak.

Kiwi's met vals certificaat gestopt
De Russische fytosanitaire dienst heeft een partij kiwi's uit Chili gestopt omdat het certificaat vervalst zou zijn. De Chileense kiwi's werden via Minsk ingevoerd. De op het document vermelde teler van de kiwi's zou de 19 ton kiwi's op 10 maart in de haven van Valparaiso hebben afgeleverd. FreshFruitProtal wist de hand te leggen op het document.

Prijzen Oekraïne verder omhoog
De prijzen voor AGF in Oekraïne zijn vorige week gestegen met 16,5%, dat meldt APK-Inform. Gemiddeld stegen de prijzen in de afgelopen twee weken met 25,9%. De grootste prijsstijging komt voor rekening van kasgroenten, waarvan de prijs met een derde omhoog ging.

Bulgaarse telers willen export naar Krim
Volgens het Ministerie van Industrieel Beleid op de Krim zijn Bulgaarse telers geïnteresseerd in export naar het door Rusland geannexeerde eiland. Beide partijen zien het belang van samenwerking. Bulgarije zou onder andere fruit, groenten en kaas aan de Krim willen leveren.

Oekraïense appelmarkt overtreft verwachtingen
De Oekraïense appelmarkt ontwikkeld zich afwijkend van het normale scenario in een situatie met overproductie. De appeloogst kwam uit op 1,3 miljoen ton in 2014, een toename van 7% ten opzichte van 2013. Daarnaast zal volgens ramingen de import uitkomen op 120.000 ton, een record in de afgelopen vijf jaar en vier keer meer dan in 2013. Desondanks zijn de appelprijzen fors gestegen. Volgens analisten is dit te verklaren door re-export. Oekraïne zou rond de 90.000 ton Poolse appelen naar De Krim exporteren. De binnenlandse consumptie van importappelen daalt door de zwakke positie van de Oekraïense munt.

Belaya Dacha investeert in frietfabriek Shanghai
Het Russische bedrijf Belaya Dacha investeert in een aardappelverwerkingsbedrijf in Shanghai. Jaarlijks moet het bedrijf 200.000 ton aardappelen verwerken tot 100.000 ton frites. Het project kost 100 miljoen euro, waarvan 40% geïnvesteerd wordt uit het eigen vermogen van Belaya Dacha, voor de overige 60% worden investeerders gezocht. Er waren contacten met onder andere een Nederlandse investeerders, maar die haakten af na de boycot en de devaluatie van de roebel. Nu is het bedrijf in gesprek met meerdere partijen uit Duitsland, de VS en Canada.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.