Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
terugblik van LGV-Frischgemüse

Oostenrijk: turbulente tijden voor verse groenten

LGV-Frischgemüse, Oostenrijks grootste producent van verse groenten, beëindigt in 2014 een zeer uitdagend teeltjaar, meldt de Duitse website Gabot.de. Drie factoren waren van grote betekenis voor de groenteteelt van het afgelopen seizoen: de milde winter aan het begin van het jaar, het ontbreken van een periode met hoge druk in de zomer en de Europese marktsituatie vanwege de Russische sancties. Desondanks lukte het LGV-Frischgemüse dankzij innovaties en haar specialisering in premiumrassen om een stabiel resultaat te behalen. Met een geraamde omzet van 62,5 miljoen euro bleef de omzet slechts 4% achter bij het resultaat van 2013.

Het weer zat niet mee
Het begin van het verse groentenseizoen was al niet zo goed. De consumenten reageerden zeer terughoudend toen de groenten uit eigen land voor het eerst in de schappen verkrijgbaar waren. Vanwege het milde weer in heel Europa waren er dan ook nog voldoende buitenlandse waren verkrijgbaar. Bijzonder bitter was vervolgens de ontwikkeling van de marktsituatie tijdens de hoofdverkoopperiode. De druilerige, warme zomer in Wenen en Niederösterreich was al niet optimaal voor de teelt, maar het ontbreken van een echte zomerse periode had een nog slechtere uitwerking op de consumptie. "Als het weer niet zomers is, denkt niemand aan barbecueën, verse salades en zomerse groentegerechten. In augustus is de groenteconsumptie dan ook massaal ingestort", aldus Robert Fitzthum van LGV-Frischgemüse.

Als derde factor was er nog de Ruslandcrisis. Voor LGV-Frischgemüse is Rusland weliswaar geen noemenswaardige exportmarkt, maar de Russische importstop voor Europese waren, leidde er wel toe dat de voor Rusland bedoelde producten uit andere landen tegen zeer lage prijzen in Europa op de markt kwamen. Dit veroorzaakte noodgedwongen ook lagere prijzen voor de groenten van LGV-Frischgemüse, die een deel van haar kwaliteitsgroenten vanwege de zwakke consumptie in Oostenrijk naar markten met lage prijzen moest exporteren.

Bron: Gabot
Publicatiedatum: