Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nikolai Patrushev: “Westen wil wereld overnemen”

Beperkte impact boycot voor Nederlandse glasgroentesector

De Russische boycot heeft over het algemeen weinig impact op de Nederlandse glasgroentesector, schrijft accountantskantoor Accon in een persbericht. De Egyptische export naar Rusland is vorig jaar verdubbeld, melden Egyptische exporteurs. Daarnaast onderhandelt Rusland met Chili en Thailand om de export te vergroten. China versimpelt de douaneregels voor Russische bedrijven uit de grensstreek. De Russische fytosanitaire dienst kondigde strengere inspecties af voor Amerikaanse pinda's. Tot slot zet het herstel van de roebel voort, vulden Poetin en Medvedev meer inkomen in voor de belastingaangifte en betoogt een hoge Russische functionaris dat het Westen zich niet inspant voor economisch herstel in Oekraïne.

Beperkte impact boycot voor glasgroentesector
Het merendeel van de Nederlandse telers van tomaat, komkommer en paprika heeft afgelopen jaar onder de kostprijs gewerkt. Dit is het gevolg van de lage prijzen voor de groenten in het voorjaar en zomer van 2014. Tegen de verwachting in heeft de Russische boycot nauwelijks gevolgen gehad voor de glasgroenteteelt. Dat blijkt uit een analyse van advies- en accountantsorganisatie Accon avm. Fruittelers hadden meer last en zagen de prijzen als gevolg van de handelsbeperking dalen. Als verklaring voor het verschil in prijsvorming na de Russische boycot geeft Accon avm aan dat fruitteelt meer een Europese markt is. Glasgroenten worden slechts in een aantal landen geteeld.
 
Russische economie herstellende?
De Russische economie lijkt zich te herstellen. Dat wil zeggen, volgens de officiële cijfers valt de inflatie lager uit en de roebel wint sinds enkele weken weer aan waarde. Hoewel gemiddeld de prijzen nog licht stijgen, daalden de prijs voor komkommer, appel en aardappel licht. De roebel bereikte deze week een waarde van minder dan 50 roebel voor een dollar, een record sinds november. De Russische Centrale Bank ziet nog geen reden om in te grijpen. "We hebben een vrije wisselkoers, dat betekent dat de bank niet ingrijpt in trends die ontstaan door de marktwerking."

Inkomen Poetin en Medvedev verdubbeld
Uit de belastingaangifte van de Russische president Poetin en premier Medvedev blijkt dat beide twee keer zoveel inkomen hebben opgegeven dan in 2013. Poetin zette zijn inkomsten op 7,6 miljoen roebel (143.000 euro), een jaar eerder gaf hij 3,6 miljoen roebel aan inkomen op. Medvedev vulde 8 miljoen roebel (151.000 euro) op zijn belastingaangifte in. Over 2013 was dat 4,2 miljoen roebel.
Op de dag dat de belastingaangifte naar buiten kwam gaf Poetin zichzelf en de premier een salarisverhoging van 265%. vorige maand verlaagde hij nog de salarissen van verschillende topfunctionarissen, waaronder dat van de premier, met 10%. Volgens Rusland heeft Poetin geen andere inkomsten dan uit zijn presidentschap, CNN-verslaggever Bill Browder berekende in februari dat Poetin waarschijnlijk de rijkste man ter wereld is. Hij schatte het vermogen van de Russische president op 200 miljard dollar aan aandelen, investeringen en kapitaal op Zwitserse bankrekeningen.

Egyptische export Rusland verdubbeld
Egyptische exporteurs hebben sinds de boycot meer interesse in handel met Rusland. Vorig jaar meldden 150 nieuwe Egyptische bedrijven die agrarische producten wilden exporteren zich bij de Russische autoriteiten. Egyptische exporteurs werken al samen met 20 grote Russische retailers. "De Egyptische export van groenten en fruit naar Rusland is in 2014 verdubbeld ten opzichte van 2013," aldus de Egyptische exporteurs. Rusland zou een markt vormen voor onder andere sla, dadels, vijgen, avocado's, ananas, mango's, guave.

Strengere controles op Amerikaanse pinda's
De Russische fytosanitaire dienst heeft aangescherpte controles voor pinda's uit Amerika aangekondigd. Er wordt extra gelet op residulevels van cadmium. De inspecties zijn aangescherpt nadat een overschrijding werd gevonden in een partij van 25 ton van het Amerikaanse Golden Peanut Company. Volgens Rusland trof de inspectie 0,17 mg per kilo aan, terwijl de ondergrens ligt bij 0,1 mg.

Nikolai Patrushev: "Westen wil wereld overnemen"
De Rus Nikolai Patrushev, lid van de Security Council, betoogde in Shanghai dat het Westen de wereld probeert over te nemen. Volgens hem zijn de investeringen in de Oekraïense landbouw een complot van grote Westerse bedrijven om GMO-gewassen in het land te telen. "Het wordt steeds duidelijker dat Westerse landen niet van plan zijn om de Oekraïense economie te herstellen. Ze willen Oekraïne veranderen in een agrarische economie," betoogde Nikolai. Wat de GMO-gewassen betreft, heeft Nikolai gelijk. Binnen het verdrag dat de EU met Oekraïne sloot vorig jaar is er een clausule opgenomen die GMO-teelt in Oekraïne mogelijk maakt. Binnen de EU hebben lidstaten de mogelijkheid om deze gewassen te verbieden.

Chili klaar voor meer export Rusland
Vorige week ontmoetten het hoofd van de Russische fytosanitaire dienst en de Chileense ambassadeur elkaar om te onderhandelen over meer Chileense export naar Rusland. Daarvoor wil Rusland wel inspecties doen in Chili. Vorig jaar november trof de inspectie overtredingen van de regels aan bij Chileense bedrijven, maar volgens de Chileense ambassadeur zijn deze problemen opgelost.

Chinese douane vermindert regels Russische export
Vanaf mei begint de Chinese douane met afbouwen van de regelgeving en procedures rond de import vanuit Rusland naar China. De lagere regeldruk komt vooral ten goede van Russische bedrijven in de grensregio. De controles moeten overgeheveld worden naar lagere bureaucratische niveaus en in het algemeen moeten bedrijven meer mogelijkheden

Rusland wil meer Thaise exoten importeren
De Russische premier Medvedev heeft tijdens een bezoek aan Thailand laten weten dat er interesse is in meer import van fruit uit het Aziatische land. In het kielzog van de premier reisde ook de fytosanitaire dienst mee om te onderhandelen met de Thaise inspectiedienst.

Moldavische appeltelers hard getroffen
Appeltelers in Moldavië werden halverwege vorig jaar geconfronteerd met een Russische boycot. Daarmee viel de belangrijkste markt voor de Moldavische appelen weg. Een handelsakkoord met de EU voorziet in export van 4000 ton appelen, de jaarlijkse productie van Moldavië staat op 40.000 ton. Via Wit-Rusland en Kazachstan belandden wel appelen op de Russische markt, maar dat betekent voor de Moldavische teler slechtere prijzen en hogere transportkosten. Zonder overheidssteun zullen veel boomgaarden de crisis niet overleven, denkt Alexandru Slusari, van UniAgroProtect. In maart gingen duizenden telers de straat op om een verdubbeling van de fondsen voor de sector af te dwingen. Volgens de telers moet dit jaar 60 miljoen euro in fondsen beschikbaar gesteld worden.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland