Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russisch alternatief voor Amerikaans fastfood

Griekse ‘bypass’ voor boycot

Er lijkt ruimte te zijn voor een bypass waardoor Griekenland toch geboycotte producten naar Rusland kan exporteren. Er werden geen officiële afspraken over gemaakt, maar via een constructie met joint ventures zijn er mogelijkheden. Ook de geplande inspecties van Griekse bedrijven door de Russische fytosanitaire dienst staat nog altijd op de agenda. Regisseur Nikita Michalkov wil een Russisch alternatief opzetten voor McDonalds en vroeg Poetin om een investering. Rusland overweegt aardappelen uit India tijdelijk te boycotten vanwege 'brown rot agent.' Belaya Dacha kijkt over de grens en wil slateelt opzetten in een aantal landen in de Kaukasus en Centraal-Azië. De regio Moskou wil garanties in het leven roepen voor investeringen in de kassenbouw zodat de investering ook de moeite waard blijft als er een einde komt aan de boycot. Mexico en Argentinië willen de handelsrelatie met Rusland verstevigen.

Griekse 'bypass' voor boycot
Hoewel er officieel geen afspraken gemaakt werden over een einde van de boycot tijdens het bezoek van de Griekse premier Tsipras aan het Kremlin, lijkt er wel ruimte te zijn voor een 'bypass'. De constructie waarmee Griekenland de boycot kan omzeilen is als volgt: Griekenland en Rusland zetten joint ventures op, die geregistreerd staan in Rusland. Daardoor worden Griekse producten niet gezien als import of export maar als Russische producten. Via een dergelijke constructie kan Griekenland de boycot omzeilen. Poetin zou deze constructie genoemd hebben voor de import van perziken, aardbeien, kiwi's en citroenen uit Griekenland.

Russische inspectie Griekenland gaat wel door
Tijdens de ontmoeting tussen de Griekse premier en de Russische president eerder deze week werden geen afspraken gemaakt over gedeeltelijke opheffing van de sancties. Desondanks gaan de geplande inspecties van Rusland door. Op de lijst staan een twintigtal bedrijven uit de vleessector, die geïnspecteerd zullen worden voor toegang tot de Russische markt. Voor groenten en fruit gelden deze inspecties niet, daarvoor is een garantie van de regering voldoende. Griekenland zou ook zaad en pootgoed naar Rusland willen exporteren. De inspectie staat gepland voor 20 april en biedt geen garantie dat de Russische grenzen open zullen gaan.

Poetin gaat strijd aan met McDonalds
De Russische president laat onderzoeken of de regering gaat deelnemen aan een Russisch alternatief voor Amerikaanse fastfoodketens als McDonalds, Burger King en KFC. Het idee voor een Russisch fastfoodalternatief komt van de regisseur Nikita Michalkov. De keten krijgt de naam Let's Eat at Home! De regisseur wil de keten samen met zijn broer opzetten en vraagt de regering om een investering van 17 miljoen euro.

Rusland overweegt tijdelijke boycot aardappelen uit India
De Indiase aardappelmarkt verkeert in zwaar weer. De aardappelprijzen zijn laag. Veel telers brengen product op de markt onder de kostprijs. Daar bovenop komt een dreigement van Rusland om de import tijdelijk stil te leggen, omdat er in een partij 'brown rot agent' werd aangetroffen. De prijzen in India lopen sterk uiteen. Regio's waar veel aardappelen geteeld worden, kennen lage prijzen. In regio's waar de aardappelen niet geteeld worden, liggen de prijzen hoger. De lage prijs wordt veroorzaakt door een overschot. Het grootste deel, 80%, is geoogst voor maart.

Belaya Dacha opent vestiging in Azerbeidzjan
Het Russische bedrijf Belaya Dacha opent een slateeltbedrijf in Azerbeidzjan. Volgens Viktor Semenov, directeur van Belaya Dacha, werd hij benaderd door zakenlieden uit Azerbeidzjan die wisten dat hij plannen had om in het land een vestiging te openen. De internationale plannen van het bedrijf houden niet op bij Azerbeidzjan, Belaya Dacha heeft ook haar oog laten vallen op andere landen in de Kaukasus en Centraal-Azië. Abchazië en Kuban zouden aantrekkelijk zijn om Europees-Rusland van sla te voorzien. Azerbeidzjan en Dagestan vormen een uitvalsbasis voor levering aan Siberië. Daarnaast wordt ook Kazachstan genoemd als een aantrekkelijke locatie. Eerder werden uitbreidingsplannen rond St. Petersburg, Azov en Novosibirsk uitgesteld vanwege de economische situatie in Rusland.

Garanties voor Russische investeerders
De gouverneur van Moskou zegt dat er garanties moeten komen voor investeerders, die kapitaal steken in de ontwikkeling van de Russische landbouw. De gouverneur wil daarmee voorkomen dat er een "belachelijke situatie" ontstaat wanneer de sancties worden opgeheven. Hij pleit voor strenge kwaliteitscontroles van de fytosanitaire dienst voor importproducten als de boycot wordt opgeheven. Nog eens vier investeerders zouden tegen de regering hebben bevestigd te willen investeren in kassenbouw.

Europees product in schappen Moskou
Volgens het hoofd van het regionale Ministerie van Handel en Diensten Alexei Nemeryuk liggen er Europese producten in de Russische schappen. Het is moeilijk om te achterhalen waar de producten oorspronkelijk vandaan komen, aldus Alexei. "Het is allemaal Wit-Russisch, Wit-Russische oesters, Wit-Russische mandarijnen. Helaas is het systeem op dit punt onduidelijk en kunnen deze producten het land inkomen."

Handelsrelatie Rusland – Latijns-Amerika
Van 22 tot 24 april bezoekt de Argentijnse presidente Cristina Fernandes de Kirchner haar Russische collega. Beide landen willen de handel tussen de landen bevorderen. Argentinië is de belangrijkste handelspartner van Rusland in Zuid-Amerika.
Tijdens de 'Days of Mexico' in Moskou en St. Petersburg staat ook de handel op het programma. De dagen staan gepland voor mei. Tijdens een eerder bezoek werd overeenstemming bereikt over een nog te tekenen handelsakkoord tussen Mexico en Moskou.

Noord-Kaukasus kan marktaandeel vergroten
Door investeringen in de landbouw kan de regio Noord-Kaukasus haar marktaandeel vergroten, zei de minister van Noord-Kaukasus Zaken Lev Kuznetsov. Hij ziet vooral mogelijkheden voor zachtfruit, groenten, kalkoen en granen. De regio zou een aandeel van 15% in de markt kunnen veroveren.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.