Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mathijs Vrieze nieuwe asperge-ambassadeur

Aspergeseizoen geopend verklaard



Tholen - Gisteren vond in het aspergemuseum De Locht in Melderslo de nationale opening van het aspergeseizoen plaats. De nationale opening is bedoeld om het grote publiek, de mensen in het land, te laten weten dat het seizoen is begonnen en dat de asperges volop, tegen reële prijzen verkrijgbaar zijn. Traditioneel is de opening de tweede donderdag van april. Viel dit vorig jaar voor de asperge-aanvoer wat laat, dit jaar was de opening aan de vroege kant.



Zo'n 30 journalisten en foodbloggers waren getuige van de échte nationale opening, waarbij zij het proces van 'zaadje tot dubbel A'tje' kregen toegelicht. "Wekenlang wordt er in de pers al geschreven over eerdere regionale en business-openingen van het aspergeseizoen. Maar het échte officiële seizoen begint natuurlijk pas vandaag", zei Richard Wilms, voorzitter van Dubbel A en directeur van het Nederlands asperge centrum.


Richard Wilms

In Dubbel A zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: Aceera BV, Brabants Asperge Genootschap, Nationaal Aspergemuseum de Locht, the Greenery en ZON fruit & vegetables.


Mathijs Vrieze, asperge-ambassadeur 2015

Traditioneel werd ook de nieuwe asperge-ambassadeur benoemd. Dit jaar viel de eer te beurt aan Mathijs Vrieze, TV-kok en bestseller auteur van diverse kookboeken. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Vivian Reijs, die de titel in 2014 mocht dragen.


'Eerste' steek

Mathijs toonde zich een voorstander van het échte koken. "Zonder pakjes en poeders toch binnen een half uur de meest lekkere gezonde gerechten op tafel. En asperges mogen hier natuurlijk niet in ontbreken! Gezond, lekker, duurzaam, vers en toegankelijk. Het seizoen is begonnen!"


Gerard van Loon van The Greenery met aspergetelerWalther Gubbels en zijn vrouw

De opening vond plaats in het jubilerende Museum De Locht, dat dit jaar haar 25 jarig bestaan viert. Het museum herbergt al sinds jaar en dag het nationale aspergepaviljoen. Het museum werd dit jaar is gelegen in het hart van de Nederlandse aspergeteelt.


Eefje Hendriks, Anja van Noortwijk en Jos Caubo van ZON fruit & vegetables

"In een straal van 50 kilometer rondom dit museum is ruim 90% van de Nederlandse aspergeteelt verzameld. Je spreekt dan in Nederland over 3.000 hectare en trek je die straal in Duitsland door over 5.000 hectare", vertelde voorzitter Jan Hulsen van het museum trots. "Vroeger hadden we het in deze streek over de 3 A's. Maar de augurkenteelt is verdwenen, de teelt van verwerkingsaardbeien is naar Polen verhuisd, maar de aspergeteelt is nog springlevend!"


Will Teeuwen en Dirian Boekhout

Vervolgens werd de eerste steek verricht op het aspergeveld van Museum De Locht door de nieuwe ambassadeur, waarna de opening werd afgesloten met een walking dinner, waarbij enkele chef-koks diverse verrassende aspergegerechten serveerden.


Michelle Verhoeff, Frank Jansen, Theo Jegerings en Peter Baan van The Greenery