Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Indische druivenexport profiteert van boycot

Eerste Poolse appelen in India

De Russische import is in het eerste kwartaal met 35% gedaald. Belangrijkste oorzaak is de economische situatie in het land. De roebel lijkt overigens verder op te krabbelen. De Indiase fruit im- en exporteur IG International verwacht dit jaar te kunnen profiteren van de boycot door de export naar de Russische markt te vergroten. En hoewel de eerste testlading Poolse appelen vorige maand in India arriveerde, verwacht de Poolse minister op de korte termijn niet voldoende nieuwe markten te kunnen vinden. Rusland stopte wederom een partij Poolse appelen, de autoriteiten denken dat de appelen niet doorgevoerd zullen worden naar Kazachstan maar op de Russische markt gebracht zullen worden. De appelimport van Oekraïne is flink gestegen. Volgens analisten wordt het grootste deel doorgevoerd via de Krim naar Rusland.

Russische import -35%
In het eerste kwartaal van 2015 is de Russische import 35% gedaald. Volgens statistieken van de Russische douane werd in de eerste drie maanden voor 37,9 miljard dollar ingevoerd, een jaar eerder was dat nog 59,1 miljard dollar. In deze cijfers is de import uit enkele aangrenzende voormalige Sovjetrepublieken niet meegenomen. Oorzaak voor de gedaalde import is de zwakke roebel, maar ook de boycot en de sancties spelen een rol. Overigens stijgt de waarde van de roebel sinds begin dit jaar gestaag. Na het dieptepunt van bijna 85 roebel voor een euro in december vorig jaar, ligt de koers nu rond de 60 roebel voor een euro. Daarmee is de munt nog niet terug op de waarde van voor de devaluatie, toen een euro ongeveer 50 roebel kostte.

Russische Centrale Bank wil eigen rating agency's
De Russische Centrale Bank wil langzaam weg bij de internationale kredietbeoordelaars en overstappen naar Russische rating agency's. Er zijn verschillende Russische kredietbeoordelaars, de bank en de regering willen dat deze beoordelingen gebruikt gaan worden. Het is niet de eerste keer dat een land af wil van internationale kredietbeoordelaars als S&P en Moody's, ook tijdens de crisis klonk binnen de EU verschillende keren de roep om een Europese kredietbeoordelaar.

Indiase druivenexporteur verwacht groei
Een van de grootste fruit im- en exporteurs van India, IG International, verwacht een groei in de druivenexport dit jaar dankzij de Russische boycot. In het laatste boekjaar exporteerde het bedrijf voor 2 miljoen euro en hoopt dit jaar het dubbele te bereiken. De helft van de export ging naar Europa en rond de twintig procent naar het Verenigd Koninkrijk. Rusland was goed voor 800 containers vanuit India, dit jaar houdt IG International rekening met groei. "De VS is de grootste druivenproducent, gevolgd door Chili, Peru, Zuid-Afrika, Spanje en Argentinië. De Russische boycot van Amerikaanse duiven biedt ons veel kansen," aldus Tarun Arora, directeur van IG International tegen de Indiase website Financial Chronicle.

Polen blijft met appelen zitten
Ondanks de inspanningen van de Poolse regering om nieuwe markten te vinden voor de Poolse appelen valt de export tegen. De minister van Landbouw zei dat het onwaarschijnlijk is dat meer dan 40% van het volume geëxporteerd wordt. "We moeten zoeken naar nieuwe markten, maar op de korte termijn zal dit niet volledig succesvol zijn." Nieuwe markten als India, Indonesië, Singapore of de VS zijn nodig om de Poolse appelen op te nemen. Daarbij moeten Poolse exporteurs zich niet laten ontmoedigen door kleine volumes. Want, zo redeneert de minister, deze volumes kunnen groeien.

Eerste Poolse appelen in India
Nadat vorig jaar een overeenkomst werd bereikt, kwamen eind vorige maand de eerste Poolse appelen aan in India. Het gaat om een eerste test om de kwaliteit, verpakking en de veilige aankomst te onderzoeken. Nu deze partij goed is aangekomen bij de Indiase importeur Yupaa wordt gewerkt aan een programma. Yupaa importeert Royal Gala's uit Polen, een appel die bekend is op de Indiase markt en aantrekkelijk geprijsd is.

Rusland stopt Poolse appelen
De Russische autoriteiten zijn er niet van overtuigd dat de onlangs onderschepte partij Poolse appelen, die volgens de documenten via Wit-Rusland naar Kazachstan vervoerd zou worden, ook daadwerkelijk op de Kazachse markt zou aankomen. De autoriteiten denken dat de appelen op de Russische markt terecht zullen komen. Rond de 19 ton appelen werden begin van de maand gestopt aan de grens. Het is onbekend of de appelen zijn vernietigd of teruggestuurd.

Oekraïne importeert meer appelen
De appelimport in Oekraïne in januari ligt tien keer hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit jaar importeerde het land 6500 ton, een jaar eerder was dat rond de 600 ton. De import tussen juli en januari kwam uit op 22.000 ton, zes keer groter dan in het voorgaande jaar. In Oekraïne is de vraag naar import producten gedaald door de zwakke economische situatie. Volgens analisten wordt het grootste deel van de appelen, vooral afkomstig uit Polen, via de Krim doorgevoerd naar Rusland.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.