Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Noordam, Ramawa:

"Ik geloof dat witlof een succes gaat worden in Polen"

Tholen - Het assortiment van René Noordam van het Poolse bedrijf Ramawa breidt stap voor stap uit. Sinds kort heeft hij ook Pools witlof in het assortiment. Vorige week maakte Noordam een deal met een Nederlandse witlofteler, die al vijf jaar in Polen is gevestigd. Witlof is nog niet zo bekend in Polen, maar René verwacht dat daar verandering in gaat komen.



Plaats veroveren

"Ik geloof in het product", benadrukt hij. "Natuurlijk, weinig Polen kennen het nog en de volumes zijn nog niet zo groot. Maar de markt ontwikkelt en de eetgewoontes van de Polen veranderen. We merken dat de vraag er is in het binnenland en bij andere afnemers zoals Tsjechië en Oostenrijk. Er zijn hier minder aanbieders, dus we hebben eigenlijk alleen één grote concurrent op dit product. We gaan eens kijken of we ons met de Hollandse kennis en kwaliteit kunnen onderscheiden en een plaatsje kunnen veroveren."



Vorig jaar startte René Noordam met het agentschap Ramawa. Hij is gespecialiseerd in de verkoop naar Oost-Europa. Hij zal deze zomer nog meer Pools product gaan voeren. "Toen ik begon was de insteek om via Nederland product naar Oost-Europa te halen. Tegenwoordig vragen steeds meer klanten om Pools product. Daarom heb ik wat deals gemaakt en deze zomer zullen we ook broccoli, bloemkool en ijsbergsla verkopen."



Rusland

Als het gaat om de algemene situatie in de Poolse fruitmarkt, valt René iets op. "Als je ziet hoeveel appelen hier nog zijn, verwacht je niet dat de stemming positief is. En die is het nog wel. Telers en handelaren zijn nog steeds driftig op zoek naar nieuwe afzetmarkten en dat schijnt ook aardig te lukken. In het begin werd de Poolse kwaliteit wat afgekraakt op sommige markten, maar de partijen bleken gewoon goed te zijn. Veel fruittelers waren bijna volledig afhankelijk van Rusland, maar ik denk dat een groot deel zich in de toekomst niet meer zo snel zal richten op één afzetgebied. Je hoort natuurlijk dat er via via wel Europees product in Rusland komt, maar ze schijnen zich nog aardig te redden daar. Zelf heb ik me nooit op Rusland gericht, ik had zo mijn redenen om er niet in te springen."

Voor meer informatie:
René Noordam
Ramawa
Tel: +48 600 963 345
rene@ramawa.eu
www.ramawa.eu