Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische exporteurs verkennen de Balkan-regio

Met Zagreb en Belgrado als uitvalsbasis trok VLAM eind maart naar de Balkan-regio. Van 23 tot 26 maart stonden er opnieuw contactdagen op het programma. FIT verzorgde ter plaatse de contacten voor de Belgische delegatie van acht exporteurs en drie veilingen. Na de contactdagen in Noord-Italië van eind februari zet VLAM zijn exportacties dus onverminderd voort.


De Belgische delegatie

Een blik op de markt

Tijdens een contactdag staat steevast een bezoek aan de lokale vroegmarkt op het programma. Daaruit bleek dat de vroegmarkt in Zagreb veel moderner is dan die van Belgrado, waar de handel zelfs nog buiten gebeurt. Men is er momenteel wel bezig met de bouw van een nieuw complex, inclusief laadkaaien en koelcellen.
Ook het bezoek aan supermarkten is steeds leerrijk om de plaatselijke markt te leren kennen. Hierbij viel op dat er een belangrijk verschil is in kwaliteit en presentatie van vers product tussen de verschillende retailers.



Wat fruit betreft, wonen er duidelijk meer appelliefhebbers dan perenconsumenten. Uit de productie- en handelscijfers blijkt ook dat de productie én import van appelen veel groter is dan die van peren. Dat weerspiegelde zich eveneens in het aangeboden productassortiment. Bovendien bleek Conference slechts beperkt gekend te zijn. Abate en Kaiser daarentegen zijn de gangbare perenvariëteiten.
Buiten Belgische aardappelen was er trouwens weinig Belgisch product te vinden. Nederlands product daarentegen was wel duidelijk aanwezig in beide landen.



De contactdagen
De handelsgesprekken waren in beide landen een succes. Er was een grote opkomst van zowel importeurs als retailers. De markt is minder gesatureerd dan Noord-Italië en biedt nog meer mogelijkheden voor nieuwe spelers. In Kroatië en Servië werd de delegatie uitgenodigd op de residentie van de ambassadeur. Beide recepties vormden een ideale mogelijkheid om te netwerken met enkele aanwezige importeurs en retailers. In Servië kon de Belgische delegatie bovendien kennismaken met de Kamer van Koophandel en de Fytosanitaire dienst.



Over Servië
Servië telt 7,2 miljoen inwoners. Er loopt een aanvraagprocedure om lid van de EU te worden, al lijkt dat nog niet binnen de vijf jaar rond te zijn. In de eigen groente- en fruitproductie staan kolen en druiven op kop. Appelen en pruimen zijn belangrijk voor de Servische export, terwijl ze vanuit Europa vooral citrus, appelen, tomaten en uien invoeren. België exporteert momenteel slechts ongeveer 600 ton.



Over Kroatië
Kroatië is al lid van de EU sinds de zomer 2013 en telt 4,5 miljoen inwoners. Opnieuw zijn druiven en kolen de meest geproduceerde producten in de korf van fruit en groenten. Het voornaamste exportproduct voor Kroatië zijn appelen en uit Europa worden voornamelijk zuidvruchten, citrusvruchten en tomaten geïmporteerd. België exporteert ongeveer 6.000 ton naar Kroatië. Het gaat hierbij wel vooral over de doorvoer van bepaalde producten.




Publicatiedatum: