Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kapitaal voor Russische bedrijven: beursgang of Aziatische investeerders

Griekse premier zegt steun EU-sancties op

Athene flirt met Moskou. Naast een aanvraag voor een lagere gasprijs en interesse van de Grieken in een nieuwe gaspijplijn via Turkije, heeft premier Tsipras openlijk zijn steun voor de Europese sancties opgezegd. Servië vervolgt een aantal exporteurs die verdacht worden van illegale re-export, de boycot is van de baan. Een Poolse kassenbouwer gaat in Rusland aan de slag en volgens een Poolse analist is het moeilijk om nieuwe afzetmarkten te vinden voor zachtfruit. Het Russische havenbedrijf Global Ports incasseerde vorig jaar een verlies. Voor Russische bedrijven zijn er nog twee routes naar kapitaal sinds de toegang tot de Europese kapitaalmarkten is ontzegd: een aandelenemissie of Chinese investeerders overtuigen.

Grieken vragen Moskou om verlaging gasprijs
De Griekse regering heeft Rusland gevraagd om een verlaging van de gasprijs. Daarnaast probeert Griekenland de relatie met Rusland op energiegebied te verbeteren. Nadat vorig jaar de South Stream pijplijn tussen Rusland en Bulgarije werd opgeschort vanwege bezwaren van de EU, onderzoekt Rusland nu een alternatief via Turkije. Griekenland wil deze Turkish Stream verlengen tot in Griekenland. Opheffen van de boycot voor Grieks fruit staat nog altijd op de agenda.

Tsipras zegt steun EU-sancties op
De Griekse premier Tsipras zei tegen Russische media dat hij de Europese sancties tegen Rusland niet langer steunt. Hij zou zijn standpunt ook kenbaar hebben gemaakt bij de EU. "We zijn het niet eens met de sancties, ze leiden nergens toe," zou de Griekse premier gezegd hebben. Binnen de EU ruziet Griekenland met de andere lidstaten en Europese instellingen over economische hervormingen. Tsipras zoekt al langer toenadering tot Rusland, net als enkele andere EU-lidstaten. Griekse kranten melden dat Moskou al zou hebben besloten om de boycot van Griekenland, Roemenië en Cyprus op te heffen. Ondertussen bezoekt Tsipras in de komende maande met enige regelmaat Moskou. Volgende week staat een officieel bezoek op het programma en in mei zal de Griekse premier aanwezig zijn bij de herdenking van de Sovjetoverwinning op Nazi-Duitsland. "Het is lente in de Grieks-Russische betrekkingen," aldus Tsipras.

Servië vervolgt smokkelaars
Russische autoriteiten bevestigden tegen Poolse media dat de boycot van Servisch fruit van de baan is. Servië heeft sinds 2 maart vernieuwde controlesystemen in gebruik genomen om de illegale re-export aan te pakken. In dit nieuwe systeem moeten de fytosanitaire certificaten naar Rusland gestuurd worden voordat de producten op transport gezet worden. De Servische douane zegt een dozijn bedrijven te vervolgen die verdacht worden van de export van Poolse appelen naar Rusland met vervalste certificaten.

Poolse kassenbouwer aan de slag in Rusland
Volgens media in Bryansk, Rusland, heeft een Poolse delegatie de regio bezocht om te praten over de bouw van een tomatenkas. Het Poolse tomatenteeltbedrijf Legajny zou achter dit complex zitten. Het Poolse bedrijf heeft al jaren een kassencomplex in Kaliningrad. In 2010 werd het complex gerenoveerd en telt nu 15 hectare. Het plan is om in Bryansk een vergelijkbaar complex te bouwen op 50 hectare. Het bedrijf rekent met een opbrengst van 50 kilo tomaten per vierkante meter. Met de kas worden 800 banen gecreëerd.

Nieuwe exportmarkten moeilijk te vinden
Volgens Sebastian Sadowski-Romanov, CEO van het Poolse ITRO, is het vinden van nieuwe afzetmarkten voor Europese exporteurs moeilijk. "Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne waren goed voor 85% van de zachtfruitafzet." Door de crisis in Oekraïne en de gesloten grenzen van Rusland blijven alleen de kleinere markt in Wit-Rusland over. Kazachstan is een grotere markt, maar de afstand is voor zachtfruit te groot. "Net als voor appelen kunnen we toegang zoeken naar nieuwe markten in China, India, Canada en de Arabische Emiraten, maar aardbeien kunnen die markten alleen bereikt worden via luchttransport." Tot slot wijst Sebastian er op dat hoewel er veel berichten zijn van het Poolse ministerie dat er gezocht wordt naar toegang tot nieuwe markten, dit een lang proces is.

Aziatische financiering voor Russische bedrijven
Sinds de sancties van het Westen zijn Russische bedrijven vrijwel afgesloten van de Westerse kapitaalmarkten. Daardoor zijn er twee opties voor bedrijven die nieuw kapitaal willen aantrekken voor uitbreidingen: de beurs of Aziatische investeerders vinden. De retailer Magnit haalde in februari 9,8 miljard roebel (156 miljoen euro) op de beurs op, daarvoor werd 1% van de aandelen verkocht. Magnit profiteert van de groei in het discounterssegment. Russen zoeken naar goedkopere producten en kopen daardoor bij goedkope supermarkten. Ook supermarktketen Lenta zou op de beurs geld willen ophalen, volgens berichten wil Lenta 250 miljoen dollar ophalen. Verder is er nog weinig bekend over de aandelenemissie.
Een andere manier om kapitaal aan te trekken is door Aziatische investeerders te overtuigen. Chinese banken hebben al forse leningen uitstaan in Latijns-Amerikaanse landen die ook moeilijk toegang krijgen tot de Westerse kapitaalmarkt. In totaal zou het gaan om 22,1 miljard dollar, vooral in landen als Venezuela, Argentinië en Ecuador. Rusland zou, volgens analisten, het vertrouwen moeten winnen van Chinese bankiers. De Gazprombank, die geen toegang meer heeft tot de Europese kapitaalmarkten, kreeg een rating van de Chinese Dagong Rating Agency. Andere bedrijven zouden ook door de Chinese kredietbeoordelaar tegen het licht gehouden worden.

Russisch havenbedrijf Global Ports incasseert verlies
Het Russische havenbedrijf Global Ports incasseerde vorig jaar een verlies van 193 miljoen dollar, terwijl de omzet daalde met 4,5% naar 562 miljoen dollar. De devaluatie van de roebel remde de import, waardoor het havenbedrijf minder containers en bulkproducten verwerkte. Het bedrijf wil nu de schuldenlast verlichten en meer aandelen uitgeven om extra kapitaal op te halen.

Bangladesh vaste leverancier aardappelen Rusland
In de tweede week van april zal een inspectieteam van Rusland een bezoek brengen aan Bangladesh om te controleren of het land in staat is om aan de fytosanitaire eisen te voldoen, dat meldt Fruit-Inform. Vorig jaar werden ziektes ontdekt in de aardappelen. Toen werd een plan opgesteld om de problemen te voorkomen. Dit plan wordt nu geëvalueerd. Bangladesh exporteert jaarlijks ongeveer 103.000 ton aardappelen, waarvan 20.000 ton voor de Russische markt. Bangladesh wil een vaste leverancier worden van de aardappelen aan Rusland

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.