Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polen geeft appelen aan militairen VS

Russische bedrijven maken 2,4 miljard verlies

In Oost-Europa nemen de zorgen over de crisis met Rusland toe. Onder andere Polen en de Baltische staten zijn bang het volgende land op de lijst te zijn waar Poetin zich inmengt. De roebel lijkt te stabiliseren, wat een lichtpuntje is voor de Russische economie. Daar staat tegenover dat de Russische bedrijven in januari een gezamenlijk verlies van 2,4 miljard euro moesten incasseren. Ondanks dat werd in Rusland een mega-infrastructuurproject gepresenteerd. Met een hogesnelheidstrein en een grote snelweg moet Oost-Rusland uit het isolement gehaald worden. De prijzen stijgen ondertussen verder. Kool werd dit jaar al 66% duurder. Een partij in beslag genomen appelen uit Polen is vernietigd. Voorheen werden onderschepte ladingen teruggestuurd.

Oost-Europa bezorgd over Russische expansie
In Oost-Europa nemen de zorgen over Ruslands expansiedrift toe. Direct na de annexatie van de Krim verschenen in Poolse media al koppen met de vraag: Wordt het oorlog? Polen riep onlangs een eerste groep reservisten op voor een extra training en de minister van defensie wil vanaf 2017 elk jaar 38.000 reservisten trainen. In Polen verwijst men naar een uitspraak van de oud-president Lech Kaczynski: "Vandaag Georgië, morgen Oekraïne, daarna de Baltische staten en dan is Polen aan de beurt." Ook in de Baltische staten is men bezorgd over de situatie. De inspanningen van de NAVO, waaronder het opzetten van een flitsmacht, kan deze zorgen maar in beperkte mate wegnemen.

Mega-infrastructuurproject moet Siberië uit isolement halen

Rusland presteerde eerder deze maand een ambitieus plan om Azië met Europa te verbinden via een spoornetwerk voor hogesnelheidslijnen. Het project doorkruist heel Rusland. Naast de spoorweg bestaat het infrastructuurproject ook uit een nieuwe snelweg en pijpleidingen voor olie en gas. Ook voor elektriciteit en water moeten faciliteiten ontwikkeld worden. Het project draagt de naam Trans-Eurasian belt Development (TEPR). Als het plan succes heeft, is de verwachting dat er nieuwe steden zullen ontwikkelen langs de route en de ontwikkeling van Siberië en het Verre Oosten op een hoger niveau getild wordt. De nieuwe banen die door dit project gerealiseerd worden, moeten jongeren in de regio vasthouden. Nu vertrekken hoger opgeleide jongeren uit Siberië naar andere regio's.

Roebel stabiliseert
De roebel lijkt te stabiliseren en zelfs licht aan waarde te winnen ten opzichte van de euro. Hoewel de munt nog lang niet terug is op de oude waarde van voor december vorig jaar en de inflatie nog altijd hoog oploopt, lijkt dit een lichtpuntje te zijn voor de Russische economie. Enerzijds denken analisten dat de snelle waarde daling van de roebel in december doorschoot in een overreactie, anderzijds is de termijn waarin Russische bedrijven belasting moeten betalen net afgesloten. Daardoor was de vraag naar roebels in de afgelopen weken hoger.

Russische bedrijven maken 2,4 mlj verlies

Uit officiële cijfers blijkt dat Russische bedrijven in januari 152,5 miljard roebel (2,43 miljard euro) verlies. Dit is de eerste keer dat de bedrijven een gezamenlijk verlies incasseren sinds de crisis in 2009. Rosstat, het Russische Bureau voor de Statistiek, berekende dat 33.800 winstgevende bedrijven samen 1,6 triljoen roebel winst maakten, daartegenover staan 19.100 bedrijven die een gezamenlijk verlies van 1,9 triljoen roebel incasseerde, waardoor de totale balans in het rood eindigt. In de berekening zijn kleine bedrijven, banken en verzekeraars en staatsbedrijven niet meegerekend. Een jaar geleden maakten de Russische bedrijven nog een gezamenlijke winst van 352 miljard roebel (6,1 miljard dollar). De sancties en de moeilijke economische situatie hebben invloed op deze cijfers, al wordt niet elke sector even hard geraakt. Winstgevend zijn onder andere olie- en gasbedrijven, agrarische bedrijven, bouw en retail. Verliesmakend zijn visserij, spoorwegen en dienstverleners.

Servische exportgroei niet door illegale re-export

Waar Rusland zorgen uitte over de gestegen export van Servië, zegt de Servische Kamer van Koophandel dat de groei ontstaan is door veranderende omstandigheden. Het zou niet gaan om illegale re-export van Poolse appelen, maar door de samenwerking tussen de twee landen. "We denken dat productie en exportpotentieel nog niet volledig benut worden," aldus de Servische KvK. "Dit jaar kan de export met 20% stijgen ten opzichte van 2014." Het aantal Servische bedrijven dat geïnteresseerd is in export naar Rusland zou ook flink gestegen zijn.

Rusland vernietigt Poolse appelen
Waar voorheen afgekeurde partijen retour gezonden werden, heeft de Russische inspectiedienst onlangs een partij appelen vernietigd. De appelen werden onderschept op de grens met Kazachstan. Volgens de bijgeleverde documenten zouden de appelen uit Moldavië afkomstig zijn, waar een select aantal appelexporteurs toestemming hebben om te exporteren. De Russische inspectie kon echter aantonen dat de appelen uit Polen kwamen. In plaats van de appelen retour te sturen, werd de partij vernietigd.

Logistieke centra in Moskou
De gouverneur van de regio Moskou maakte vorige week bekent dat er in de regio twee nieuwe distributiecentra gebouwd worden. In Solnechnogorsky en Podolsk moeten de gebouwen verijzen. Het 150 vierkante meter grote complex in Solnechnogorsky moet nog dit jaar in gebruik genomen worden. In Podolsk zal de eerste activiteit in 2017 aanvangen. In Domodedovo is al een dergelijk centrum in gebruik genomen, waar groenten en fruit worden opgeslagen en bewerkt. Het project kostte 9 miljard roebel (143 miljoen euro).

Polen deelt appelen uit aan militairen VS
Om van het appeloverschot af te komen, spannen de Polen zich onder andere in om toegang te krijgen tot nieuwe markten. Maar de appelen worden ook uitgedeeld aan de Amerikaanse militairen in het land. De militairen zijn in het Oost-Europese land voor een oefening.

Hogere prijzen en kleiner assortiment
Het assortiment in de Russische supermarkten is wederom gekrompen. FruitNews onderzocht de situatie in zes grote supermarkten en vergeleek de resultaten met onderzoeken net na de boycot. In februari werd het assortiment 21,5% kleiner, dat is een kleinere daling dan in de maanden direct na de boycot. Met het einde van de seizoenen in omliggende landen, lijken supermarkten meer moeite te hebben het schap gevuld te houden. Vooral producten die moeilijk vervangen kunnen worden, leveren problemen op. Zo daalde het aanbod kiwi's met 37,5%, peren, appelen en druiven werden rond de 25% minder aangeboden. Vrijwel niet te vinden zijn kiwi gold, kersen en steenfruit. Gedeeltelijk wordt dit veroorzaakt door de boycot, gedeeltelijk door dat importeurs het risico van deze producten te groot vinden. Ten opzichte van februari vorig jaar stegen de prijzen gemiddeld met 65,6% voor steenfruit. Ananas werd maar liefst 99,7% duurder, druiven + 79,3%, peren +64,9%, citrus +53,2% en kiwi's +30,2%.

Koolprijzen 66% gestegen in drie maanden
Sinds begin van dit jaar is de koolprijs met 66% gestegen. De koolprijzen zijn sneller gestegen dan welk ander product ook, de prijs ligt rond de 24 roebel (38 cent) per kilo. Ook andere producten werden fors duurder. Tussen 1 januari en 27 maart werden uien 40% duurder, aardappelprijzen stegen met 36% en peen met 32%. Ook de prijzen voor vlees stegen. De inflatie kwam uit op 17%, een jaar eerder was dat nog 7%.

Meloenenimport Rusland daalt
Uit een onderzoek van Intesco Research Group blijkt dat de meloenenimport in Rusland gedaald is. De Russische regio's Astrakhan, Volgograd, Krasnodar en Dagestan zijn de belangrijkste binnenlandse productiegebieden. Import komt onder andere uit Iran, China en Oezbekistan. Vorig jaar daalde de import met 30% in vergelijking met het voorgaande jaar.

Chinese export Rusland daalt
In de eerste maanden van dit jaar is de export van Chinese producten naar Rusland met 70% gedaald. Belangrijkste oorzaken zijn de devaluatie van de roebel en een dalende koopkracht van de Russen. Als gevolg van de dalende export zijn de prijzen in Novosibirsk, Rusland, gestegen en is de markt afhankelijk van binnenlandse productie. Naar verwachting zal China de export weer opvoeren als de voorraden in Rusland op raken.

Polen wil banden Mongolië versterken
De Poolse regering wil samenwerken met Mongolië op het gebied van mijnbouw, techniek en voedselproductie. Vertegenwoordigers van de twee landen ontmoetten elkaar onlangs. Polen wil de economische banden met elf landen aanhalen, waaronder Mongolië. Het Oost-Europese land ziet mogelijkheden voor onder andere de groenten en fruitexport. Daarnaast zijn er plannen op het gebied van infrastructuur.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.