Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GroenteCongres toont communicatieprobleem AGF-sector

Tholen – Groente is gezond. Gezond eten is belangrijk. Maar hoe zorg je dat de consument hier ook naar gaat handelen? Dat stond centraal gisteren op het GroenteCongres in Rotterdam.

Het evenement, gisteren gehouden in de WTC in Rotterdam, is een vervolg op het Nationaal Voedingsdebat van anderhalf jaar geleden. Waar het Voedingsdebat vooral de AGF-sector bereikte, wist het GroenteCongres ook buiten de sector te treden. Onder de 400 bezoekers kinderartsen, diëtisten, retailers, voedingsdeskundigen en uiteraard een sterke vertegenwoordiging uit de AGF-sector. De mix van bezoekers maakte duidelijk in wat voor vreemde situatie de AGF-sector verkeert.

Bekijk de fotoreportage hier


Het GroenteCongres wordt georganiseerd door de groente- en fruitsector in samenwerking met het platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen.

Zwanger, medicatie? Groente!
Na opening van het congres door staatssecretaris Dijksma, die de kwaliteit van de Nederlandse AGF-sector benadrukt en sprak over exportkansen, kwamen verschillende voedingsdeskundigen aan het woord. Een gezonde voeding en genoeg groente zorgt voor een hogere kans op zwangerschap, vertelde professor Régine Steegers-Theunissen. Voeding kan volgens onderzoeker Ben van Ommen van TNO medicatie vervangen of de noodzaak hiervan voorkomen. En Martijn van Beek van stichting Voeding Leeft vertelde over patiënten die geen merkbare Diabetes 2 meer hebben doordat ze hun voeding aangepast hebben. Meer groente eten zou mensen een gezonder, kwalitatiever leven opleveren en enorm veel geld aan gezondheidskosten schelen. Maar ondanks deze lofzangen op groente, wordt ook het probleem van de AGF-sector duidelijk. De consumptie van groente gaat namelijk helemaal niet omhoog. Zo eet maar een op de vijf peuters genoeg groene vitamines en haalt van de volwassenen slechts 14% de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Consumptie omlaag
Wiens verantwoordelijkheid is de consumptie van groente- en fruit eigenlijk? Dat kwam ter sprake in de populaire sessie 'Leidt hip tot meer groenteconsumptie?' "Van iedereen", klonk uit het panel van innovatieve denkers. "Van de overheid. Die moeten gezond eten goedkoper maken en ongezond eten duurder", vond iemand - ook wijzend op de financiële belangen voor de overheid. "Er is geen geld voor de promotie van groente en fruit. De marketeers van ongezonde producten hebben dat geld wel." Slechts een enkeling vond het de verantwoordelijkheid van de AGF-sector om te zorgen voor AGF-consumptie. Het Groenten- en Fruit-huis kondigde wel aan hier in een nieuwe campagne mee aan de slag te gaan. Maandag meer hierover.



Consumptie verhogen
In verschillende workshops konden de deelnemers vervolgens meedenken worden over manieren om de AGF-consumptie te verhogen en zich laten inspireren door instellingen die hier al mee aan de slag gaan. De supermarkt-ronde, waarin Sanne Bogaarts van Lidl vertelde hoe Lidl hiermee bezig is, was veruit het populairste. Zij vertelde hoe zaken als de FET-fit bus, de gezonde kassa en de gezonde traktatieboxen van het bedrijf consumenten aansporen om op momenten wanneer ze er niet aan denken, toch te kiezen voor AGF. De deelnemers vervolgens werden in groepen opgedeeld en gestimuleerd ook over dit soort situaties te denken. En hoewel er op het GroenteCongres zelf misschien niet direct nieuwe oplossingen hiervoor zijn bedacht, inspireerde het congres wel tot nieuwe mogelijkheden. "Ik heb vandaag drie deskundigen horen zeggen dat met gezonde voeding Diabetes-2 om te draaien is", constateerde ook Rob Baan. "Maar als je dit als teler over je groenten zegt, word je op de vingers getikt." Het toont enerzijds de beperkingen van de AGF-sector, maar ook de mogelijkheden en het belang van samenwerking met andere sectoren.

Samenwerkingen
Het GroenteCongres is een aanzet tot meer, maar er wordt al het een en ander in gang gezet. In de andere workshops werden met voorbeelden geïnspireerd hoe de consumptie van AGF verhoogd kan worden. Door zwangeren te informeren over het belang en ze met een app bij te laten houden wat ze eten, of door patienten in een ziekenhuis de mogelijkheid te geven te kiezen voor een fruitsalade. Maar ook met de horeca kan er samengewerkt worden, blijkt uit het nieuwe label Dutch Cuisine. De beweging, gelanceerd in januari, zet het Nederlandse koken op de kaart - met groenten in de hoofdrol. Een van hun gerechten wordt voortaan aangeboden aan de kinderen in het Erasmus kinderziekenhuis in Rotterdam.

Bekijk de fotoreportage hier
Publicatiedatum: