Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uitleg over de groente-fruitkalender

Beter ananas uit Ecuador dan paprika uit Westland?

Tholen - Wat is meer belastend voor het milieu? Een ananas uit Ecuador of een paprika uit de Nederlandse kassen? Volgens de groente- en fruitkalender van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen milieubewuste consumenten beter kiezen voor de ananas dan voor de paprika. Elk jaar weer verbazen Nederlandse telers zich hier weer over. Onderzoeker Sytske de Waart van Milieu Centraal legt het uit.

Een beetje consument is tegenwoordig niet alleen bezig met zijn eigen bestaan, maar ook met dat van de nazaten. Ook zij hebben een wereld nodig om van te leven en het maken van milieubewuste keuzes wordt langzaam meer regel dan uitzondering. Helaas is dat soms best wel lastig – want hoe weet je nu wat echt duurzaam is? Om in de groenten- en fruitsector bewustere keuzes te kunnen maken, kunnen consumenten de groente- fruitkalender van Milieu Centraal raadplegen. En elk jaar winden de Nederlandse glasgroententelers zich hier weer over op. Hoe kan het dat een granaatappel uit Iran als milieuvriendelijker wordt gezien dan de komkommer uit Naaldwijk?

Duurzaam
Wat versta je eigenlijk onder duurzaam? "Daar gaat het om", vertelt Sytske de Waart, onderzoeker bij Milieu Centraal. Bij de ontwikkeling van de kalender is gekeken naar verschillende factoren: het gebruik van land en energie en de inzet van fossiele grondstoffen in de teelt, de opslag, bij het transport, de opslag en in de verpakking. De cijfers worden aangeleverd door Blonk Consultants. "De ananas komt met de boot vanuit Ecuador. Als je kijkt naar de uitstoot per kilometer per vervoerd gewicht is het energieverbruik relatief laag." De paprika uit Nederland daarentegen komt uit verwarmde kassen. Daarbij is het energieverbruik verdeeld over de gehele productie. "En het energieverbruik per paprika is relatief hoog. Zo kan het gebeuren dat product van ver weg beter scoort dan van dichtbij."

Bovendien is het beter om groente met groente en fruit met fruit te vergelijken, legt De Waart uit. "We adviseren niet om paprika, een groente, te vervangen door fruit. Wij wijken niet af van het advies van het Voedingscentrum, om twee ons groente en twee stuks fruit te eten." Precies daarom staan cherrytomaten uit Senegal, Israël, Marokko en Spanje in klasse B en het Nederlandse product in klasse C.


Waarom scoort de Nederlandse paprika lager dan de Israëlische als het om het milieu gaat? Sytske de Waart van Milieu Centraal legt uit. Bekijk de groente- en fruitkalender hier.

Energiebesparende maatregelen
Dit soort uitkomsten zorgen al jaren voor frustraties bij de Nederlandse tuinbouwsector – onvrede die ze bij Milieu Centraal inderdaad goed kennen. "Maar we houden wel degelijk rekening met energiebesparende maatregelen", vindt De Waart. "Die juichen we toe." Het gebruik van WKK bijvoorbeeld. "Het energieverbruik neemt af, de opbrengst per hectare stijgt. In tomaat en komkommer is de inzet hiervan hoog en je ziet dat de trostomaten uit Nederland inmiddels in klasse B zitten. Dat wordt gehonoreerd." Ook het gebruik van restwarmte of aardwarmte, is zo uiteindelijk terug te zien in de cijfers. "Als er minder fossiele grondstoffen gebruikt worden door de sector, dan zie je dat terug in de gemiddelden." Daarbij zijn ze gebonden aan de gemiddelden. "Als telers zich daarvan onderscheiden, kunnen ze zich op hun eigen verpakking profileren."

Watergebruik en gewasbescherming
In de groente-fruitkalender zitten ook beperkingen, erkent De Waart. Er wordt geen rekening gehouden met watergebruik en inzet van gewasbescherming. "In vergelijking met buitenlandse telers doen Nederlandse telers het op dit gebied vaak heel goed, maar daar hebben we niet genoeg gegevens voor", verklaart ze. "Daarvoor moeten we eerst extra informatie hebben. Die is er simpelweg niet." Uitleg hierover staat op de site van Milieu Centraal. "Daar verwijzen we consumenten naar op de kalender."

Bekijk de groente- en fruitkalender hier.

Publicatiedatum: