Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vakantiekrachten, hoe en wat?

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Een periode van rust en ontspanning. Míts je zeker weet dat jouw onderneming goed blijft draaien!

Ben je op zoek naar tijdelijk personeel tijdens de vakantieperiode? Er zijn wetten en regels waar je rekening mee moet houden bij het aannemen van vakantiekrachten.

Voor minderjarigen tot 16 jaar geldt dat ze alleen onder voorwaarden mogen werken buiten schooltijd en in vakanties. Vanaf 16 jaar mogen jongeren zonder meer werken. Wel zijn er voor werknemers van 16 en 17 jaar speciale regels. Zo mogen zij geen werk doen dat gevaar oplevert of schadelijk is voor de gezondheid. Ook zijn er een aantal risicovolle werkzaamheden, die zij alleen onder deskundig toezicht mogen uitvoeren. De toezichthouder moet zelf goed bekend zijn met dit werk. Ook moet de toezichthouder in de gaten houden of de jongere het werk goed doet. En of de jongere geen gevaar loopt of gevaarlijke situaties veroorzaakt.
Voor kinderen jonger dan 16 jaar gelden meer regels, wat zij wel of niet mogen doen.
Op deze website vind je per leeftijd, wat wel en wat niet mag.

De Inspectie SZW houdt toezicht op de naleving van de regels voor werkende jongeren. De inspectie kan boetes geven aan bedrijven die de regels overtreden. Bij bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan, kan de inspectie de boete verdubbelen.

Voor kinderen, jonger dan 16 jaar, geldt dat ze, als ze lichte klusjes bij jou doen, hiervoor het minimumloon verdienen.

Arbeidsovereenkomst

Voor minderjarigen tot 16 jaar geldt dat zij voor het aangaan (en beëindigen) van een arbeidsovereenkomst toestemming nodig hebben van hun ouders of voogd. Voor de werkgever is het dus verstandig hen mee te laten tekenen. Als een minderjarige al vier weken in de organisatie werkt, kan de werkgever ervan uitgaan dat ouders of voogd daarvoor toestemming hebben gegeven (stilzwijgende toestemming).

Vakantiekrachten van 16 jaar en ouder mogen zelf een arbeidsovereenkomst aangaan.


bron: ADN
Publicatiedatum: