Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten en fruit verlagen risico op hartaanval met een derde

Volgens nieuw onderzoek kan een gezond dieet het risico op een hartaanval met een derde verlagen. Wetenschappers hebben de bloeddruk en andere risicofactoren van hart- en vaatziekten (zoals hoge cholesterol) gemeten bij 162 niet-rokende mannen en vrouwen van 40 tot 70 jaar.

De ene groep volgde een traditioneel Brits dieet met veel verzadigd vet, veel zout en suiker en weinig vezels, vette vis en groenten en fruit.

De anderen volgden een dieet vol groenten en fruit en producten met lagere niveaus dierlijk vet, een keer per week vette vis en een beperkte suiker- en zoutinname.

De mannen- en vrouwen in de groep van de "gezonde voeding" werden ook gevraagd om taarten en koekjes te vervangen door fruit en noten, waarbij enkel oliƫn van enkelvoudige onverzadigde vetten mogen worden gebruikt.

De gezonde voeding is gekoppeld aan een aanzienlijke daling van de bloeddruk, een gemiddelde daling van de hartfrequentie met 1,8 slagen per minuut en een daling van 8% in het cholesterolgehalte.

De studie werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Mannen en vrouwen boven de 40, die het dieet volgens de richtlijnen van de Britse regering volgden, hadden een verminderd risico op hart- en vaatziekten met maximaal een derde.

Dr. Alison Tedstone, hoofd voedingsdeskundige bij Public Health England: "PHE heeft altijd een uitgebelanceerd dieet aanbevolen dat laag is in verzadigd vet, zout en suiker. Ook moet het dieet vette vis en vijf porties fruit en groenten per dag bevatten. Daarbij hoort ook een actieve levensstijl zonder roken.

Bron: mirror.co.uk
Publicatiedatum: