Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keurmerk Milieukeur gaat de grens over

Tholen - Milieukeur producten worden niet alleen internationaal geteeld, maar ook afgezet. Stichting Milieukeur lanceerde recent een internationale website, onder meer om ook buitenlandse afnemers te informeren over het keurmerk.

Milieukeur internationaliseert. Niet alleen de productielocaties liggen tegenwoordig ook buiten Nederland, het keurmerk zelf gaat ook de grens over. "Nederlandse producenten en handelaren willen ook aan buitenlandse afnemers laten zien wat ze doen om hun producten duurzamer te produceren", vertelt Wim Uljee van SMK. "Het is een meerwaarde voor de markt en dat willen ze duidelijk maken." De stichting heeft nu dan ook een internationale website gelanceerd: www.milieukeur-international.com. Daarop staat uitleg over het keurmerk en is een lijst met gecertificeerde producten en bedrijven gepubliceerd. "Met de naam Milieukeur hebben ze in het buitenland nog wel moeite", lacht Uljee, "maar de functie van het keurmerk is in ieder geval duidelijk: A sustainable choice."

Het is een verdere internationalisatie van het keurmerk. Al meer dan tien jaar is het mogelijk buitenlandse vollegrondsproductie te laten certificeren. Zo wordt er Milieukeur-sla, -rucola en -baby leaves geteeld in Spanje en Italiƫ en groeit er in Duitsland Milieukeur-peen voor de Nederlandse markt. In 2013 publiceerde SMK ook certificatieschema's voor druiven en citrus in Zuid-Afrika. De eisen voor Milieukeur-teelt in het buitenland zijn aangepast op de lokale omstandigheden, maar blijven streng. De vorig jaar gecertificeerde telers van Zuid-Afrikaanse druiven raakten het keurmerk dit jaar weer kwijt. De verwachting is dat deze telers in 2015 hun Milieukeur certificering weer 'oppakken'.

In totaal worden er momenteel op 4.900 hectare plantaardige Milieukeur-producten geteeld. Daarvan is het grootste gedeelte open teelt van akkerbouw en vollegrondsgroenten (2.811 ha). Daarna volgen de boomkwekerijen met 1.493 hectare. De fruitteelt staat op 451 hectare en de bedekte teelt haalt de 177 hectare.



Meer informatie
SMK
www.smk.nl