Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: groentenprijzen stijgen begin maart

Volgens analisten van BGZ zijn de appelprijzen in de Poolse binnenlandse markt in februari gestegen met 15%. De prijzen van seizoensgebonden groenten zijn ook toegenomen, met name de groenten, die voorheen naar Rusland werden geëxporteerd.

Als het gaat om groenten, zijn de prijzen op de binnenlandse markt ook per seizoen toegenomen. Dit geldt vooral voor groenten waarvan een deel naar Rusland werd geëxporteerd, zoals wortelen en uien. Uit gegevens van het ministerie blijkt dat prijzen begin maart respectievelijk 0,86 zł (€ 0,21) / kg en 0,49 zł (€ 0,12) / kg bedroegen. Ze waren 14,7 en 4,2% hoger dan in de voorgaande maand. De uienprijzen waren nog steeds aanzienlijk lager dan vorig jaar (-58%). De wortelprijs overtrof die van vorig jaar met een stijging van 13,1%.

De prijzen van witte kool zijn dit jaar gestegen ten opzichte van januari door de toenemende vraag op de Oostelijke markten. Begin maart was de prijs 0,60 zł (€ 0,14)/ kg; ongeveer 5% meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

* 1 zloty = € 0,24 / $ 0.26



Volgens het voortgangsverslag van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling bereikte de gemiddelde appelprijs per kilo 0,84 zł / kg * (€ 0,20) in de eerste week van maart. Dat was ongeveer 20% hoger dan in de voorgaande maand. In vergelijking met de twee voorgaande jaren zijn prijzen nu veel stabieler. De stijging is iets minder opvallend dan vorig jaar (+ 16%), maar toch veel groter dan twee jaar geleden (+ 2%).

De prijsverhogingen lijken verrassend door het groter aanbod van appelen, zowel in de binnenlandse als de Europese markten. Toch kan de prijsstijging grotendeels worden verklaard door seizoensgebonden factoren en de sterke vraagtoename op buitenlandse markten, vooral door landen zoals Wit-Rusland, Servië en Moldavië.

In ieder geval is de prijs van appelen op de binnenlandse markt nog steeds aanzienlijk lager dan vorig jaar. De gemiddelde prijs voor appelen is ongeveer 39% lager dan vorig jaar volgens de gegevens van het ministerie begin maart.

Bron: farmer.pl
Publicatiedatum: