Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Transnistrië opgenomen in Ruslands zelfvoorzieningsprogramma

Rusland en Zwitserland willen illegale re-export aanpakken

Rusland neemt de internationaal niet-erkende staat Transnistrië op in het zelfvoorzieningsprogramma van Rusland. In de toekomst moet export uit Transnistrië makkelijker worden. Ook met Zwitserland probeert Rusland een akkoord te sluiten over een elektronisch systeem dat producten volgt. Rusland heeft nog altijd twijfels over de gestegen exportcijfers van het Alpenland. Zwitserland is positief over de plannen. De Russische landbouw heeft een moeizame relatie met de retail. Hoewel het aandeel Russisch product in de schappen gestegen is, erkent Medvedev dat er problemen zijn. Een Zuid-Afrikaanse handelsmissie bezoekt volgende week Moskou om zaken te doen. Doel is om de export verder op te voeren. Tot slot zijn er verschilleden berichten over forse investeringen in de Russische AGF-teelt. Van een appelboomgaard in Kaliningrad tot een plan om het areaal kassen te verdubbelen.

Poetin is weer terecht. Na ruim een week niet in het openbaar gezien te zijn, deden complottheorieën over de verdwijning van Poetin het goed. Gisteren ontmoette hij de president van Kirgizië en verscheen de Russische president weer voor de camera's. Waarom Poetin zich niet liet zien, is nog altijd onbekend, maar ook hierover doen wilde verhalen de ronde. Brandende vraag in veel media: heeft Poetin nu een botoxbehandeling gehad of niet?

Transnistrië opgenomen in Ruslands zelfvoorzieningsprogramma
Volgens de Minister van Economische Ontwikkeling van Transnistrië wordt zijn 'land' opgenomen in het programma van Rusland als leveranciers om de afhankelijkheid van de import te verlagen. Transnistrië is een niet-erkende afscheiding van Moldavië. De internationaal niet-erkende staat ligt op de grens tussen Moldavië en Oekraïne. Rusland en Transnistrië zouden een overeenkomst hebben getekend. Rusland informeert bij verschillende partners naar een lijst van bedrijven, die exporteren naar Rusland of in de toekomst willen exporteren. Volgens de berichten zou een Russisch certificeringskantoor de regelgeving voor export moeten vereenvoudigen.

Rusland wil samenwerken met Zwitserland
Omdat er nog altijd problemen zijn rond de re-export uit Zwitserland naar Rusland, wil de Russische fytosanitaire dienst een elektronisch systeem met het Alpenland opzetten om alle producten te kunnen volgen. Met dit systeem kan Rusland de barcodes van Zwitserse producten scannen en zien welke instanties de producten hebben gecontroleerd. Rusland heeft nog altijd vragen over de sterk gestegen export van Zwitserse producten, bijvoorbeeld over de plotselinge export van tomaten en kool uit Zwitserland: producten die voorheen niet uit het land naar Rusland verscheept werden. Zwitserland staat positief tegenover het plan en wijst op de eerder gesloten akkoorden over snelle inzage in de documenten en de voordelen om producten snel te kunnen onderscheppen.

Moeilijke relatie telers en retail
Volgens de Russische premier Medvedev moet de Russische agrarische sector vaak contracten sluiten met retailers tegen niet-rendabele tarieven en voorwaarden. In de afgelopen zes maanden is de sector veranderd en is het aandeel van importproducten gedaald. "Dankzij het beleid voor import vervanging zijn vraag en aanbod van Russische producten significant gestegen," aldus Medvedev tegen Russische media. "Aan de andere kant zien we dat de groei wordt afgeremd door een onderontwikkelde markt, wat zelfs grote bedrijven parten speelt om nog niet te spreken van kleine telers en ondernemers."

Handelsmissie Zuid-Afrika naar Moskou
Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Handel en Industrie zet een handelsmissie op naar Rusland. Later deze maand zullen 25 zakenmensen afreizen naar Moskou en Novosibirsk. Landbouw staat hoog op de agenda tijdens de missie. Het Afrikaanse land hoopt met de missie de export te kunnen vergroten en joint ventures te kunnen opzetten. Zuid-Afrika exporteert jaarlijks voor ongeveer 250 miljoen dollar aan fruit naar Rusland, het grootste deel daarvan is citrus.

Meer aardappelteelt Rusland
Volgens Fruit-Inform hebben Russische telers meer interesse in de aardappelteelt. De Russische fytosanitaire dienst geeft aan meer aanvragen te krijgen voor inspecties van Europees pootgoed. De prijzen voor het pootgoed zouden zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Volgens cijfers van de Russische Potato Union zou het areaal dit jaar met 5% kunnen groeien.

Kaliningrad investeert in appelteelt
In de regio Kaliningrad wordt de komende jaren geïnvesteerd in een 500 hectare tellende boomgaard. Dit jaar wordt de eerste 50 hectare aangelegd. In totaal kost het project 380 miljoen roebel (5,8 miljoen euro). Het eerste deel van het project wordt gefinancierd door een investeerder. De bomen moeten geïmporteerd worden uit Polen en Wit-Rusland. Volgend jaar moeten de eerste appelen uit de boomgaard op de markt komen.

Meer kassen in Rusland
Onder het landbouwprogramma van de Russische regering moet er 64 miljard roebel (bijna een miljard euro) geïnvesteerd worden in kassenbouw. Volgens het plan moet het totaal areaal kassen verdubbeld worden om de afhankelijkheid van de import te verlagen. Uiteindelijk zou dit plan een reductie van 70% opleveren van de import in 2020.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.