Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project monitoring plagen aardbeienteelt van start

Op 1 maart 2015 is het demonstratieproject duurzame landbouw 'Aanleren van monitoringstechnieken: de sleutel tot succes van biologische gewasbescherming in aardbei' van start gegaan. In dit project zal een correcte monitoring van de voorname aardbeiplagen gedemonstreerd worden. Deze goede monitoring moet toelaten om deze plagen met biologische bestrijding onder controle te houden. In dit project werkt Inagro samen met het Proefcentrum Hoogstraten, het proefcentrum fruitteelt en PPK Pamel.

Sinds enkele jaren is een duidelijke omschakeling ingezet naar geïntegreerde beheersing van plagen in de gangbare aardbeienteelt. Om een goed resultaat te boeken, is het van groot belang de plaag reeds in een vroege fase van zijn ontwikkeling op te merken, zodat biologische bestrijders tijdig kunnen worden ingezet en de teelt gevrijwaard blijft van schade. De hoofddoelstelling van dit project is daarom het demonstreren van een correcte monitoring van de voornaamste plagen in de aardbeiteelt:
- Drosophila suzukii
- Spint
- Trips
- Bladluis

Biologische bestrijders van deze verschillende plagen zullen preventief en curatief worden ingezet om de plagen onder controle te houden. Deze geïntegreerde bestrijding op basis van monitoring zal zowel op Inagro als op praktijkbedrijven worden toegepast.
De partners binnen het project engageren zich om jaarlijks een workshop in te richten voor de aardbeientelers uit de regio. Tijdens deze workshop worden de verschillende ontwikkelingsstadia (eitje, larve/nimf en adult) van deze plagen en biologische bestrijders uitgebreid bekeken. Daarnaast zal een correcte monitoring van deze organismen gedemonstreerd worden en zal worden uitgelegd hoe je als aardbeienteler kan ingrijpen volgens een geïntegreerde strategie. Houd zeker de website van Inagro in het oog voor meer informatie rond deze workshop!


bron: Inagro
Publicatiedatum: