Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rapportage emissies riolering en/of oppervlaktewater steeds beter

Stuur ook dit jaar tijdig, voor de wettelijke verplichte datum van 1 mei, uw milieurapportage naar de Uitvoeringsorganisatie (UO). In grote lijnen komt het er op neer dat substraattelers moeten rapporteren over de geloosde hoeveelheid meststoffen en grondtelers daarnaast ook het verbruik aan meststoffen moeten rapporteren. U kunt uw rapportage door uw dienstverlener laten insturen. Een andere mogelijkheid is om het zelf te doen via www.uo-glastuinbouw.nl. Daar vindt u ook het standaardformulier dat u kunt gebruiken voor de rapportage.

In 2014 heeft 80% van de glastuinders voldaan aan de rapportageverplichting. In 2013 was dit ongeveer 60%. Een enorme verbetering!

Dit jaar zullen waterschappen en omgevingsdiensten (RUD's) er actief op toezien dat alle glastuinbouwbedrijven voldoen aan de rapportageverplichting uit het Activiteitenbesluit. Daarnaast gaat het bevoegd gezag dit jaar extra letten op de kwaliteit van de rapportages. Aandachtspunt is of alle afvalwaterstromen meegenomen zijn in de rapportage. Stromen die soms vergeten worden zijn:
a. spoelwater van bijvoorbeeld een (zand)filter. Dit moet worden gerapporteerd als het (zand)filter met drainwater wordt gespoeld;
b. incidentele lozingen als gevolg van bijvoorbeeld teeltwisselingen;
c. lozingen van drainwater bij calamiteiten, bijvoorbeeld bij ziektes in het gewas.

Waarom emissienormen en een rapportageverplichting:
De glastuinbouwsector zet in op verdere verduurzaming van de teelt. De glastuinbouwsector (LTO) en de overheden (Rijksoverheid, gemeenten en waterschappen) hebben afgesproken om in 2027 een (nagenoeg) nulemissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te bereiken.

Doel van het beleid is onder meer om de kwaliteit van het oppervlaktewater in de glastuinbouwgebieden te verbeteren en om blijvend over goed gietwater te beschikken. In het Activiteitenbesluit zijn daartoe voorschriften opgenomen waaraan de ondernemer moet voldoen. Het gaat daarbij niet alleen om meet-, registratie- en rapportageverplichtingen maar ook om emissienormen (substraatteelt) en gebruiksnormen (grondteelt). Deze emissienormen zijn sinds 1/1/2013 van kracht en betreffen de maximale hoeveelheid stikstof die per hectare kasoppervlak per jaar via het drainwater mag worden geloosd. Bij de gebruiksnormen gaat het over de maximale hoeveelheid stikstof en fosfor die per hectare mag worden gebruikt.

Voor meer informatie:
UO Glastuinbouw
servicedesk@uo-glastuinbouw.nl
http:// www.uo-glastuinbouw.nl
https://twitter.com/UO_Glastuinbouw


Publicatiedatum: