Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rutger Zoetelief en Arco Eelman:

"Teelt Texelse artisjokken begon als een grap"



Tholen - Op het eiland Texel worden er sinds twee jaar artisjokken geteeld, zowel voor de consumptie als voor de bloemen. "Het is eigenlijk als een geintje begonnen", vertelt Arco Eelman. "Ik ben jaren lang teler geweest in Texel en samen met mijn compagnon Rutger Zoetelief hebben we de gok gewaagd. Vorig jaar hebben we voor het eerst zaad voor drie rassen gekocht bij Bayer CropScience en waar er normaal het eerste jaar geen oogst is, hadden wij een hele beste oogst."

Foto: Texel-Plaza.nl / Frank Grootemaat

"We hebben zo'n 3.000 planten staan op 0,3 hectare. We hadden vorig jaar helemaal geen oogst verwacht, dus moesten snel schakelen. Maar we hebben veel artisjokken rondgebracht bij restaurants en hotels en daar vonden ze gretig aftrek. Dit jaar kunnen we ons beter voorbereiden en zijn we volop met de afzet bezig."



"Mensen kennen artisjokken wel, maar hebben geen flauw benul hoe ze bereid moeten worden, dus we leveren er nu ook recepten bij. We zijn op zoek naar een groothandelaar in Noord-Holland, die redelijke volumes van ons af kan nemen."



Het duo ging kijken bij Smits Groenten & Fruit in De Heurne, voor zover ze weten we de enige teler in Nederland, die ook artisjokken voor consumptie teelt. "De vraag was of de artisjokken het op Texel ook goed zouden doen. We wisten niet veel van de teelt, maar het ging wonderwel goed. De grote uitdaging is om ze door de winter heen te krijgen, want artisjokken kunnen absoluut niet tegen vorst, maar dat was de afgelopen jaren geen probleem."



Afhankelijk van het zomerseizoen kunnen Arco en Rutger vanaf eind juni tot eind september weer volop gaan snijden. Dat valt mooi in de periode dat veel vakantiegangers het eiland aandoen. "De Duitsers zijn er nog wat bekender mee", is de ervaring van Arco. De bedoeling is om de artisjokken echt als Texels' product op de markt te zetten.





Voor meer informatie:
Arco Eelman: 06 55108071
Rutger Zoetelief: 06 40658313
texelseartisjokken@outlook.nl
Binnenkort live: www.artisjokkentexel.nl