Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René van Haeff, Light4Food

"Telen op net verlengt houdbaarheid van gewassen"

Tholen - Doordat de vraag naar voeding tegenwoordig enorm groot is en deze alleen maar groter wordt, zijn bedrijven steeds op zoek naar nieuwe teelttechnieken om de teelt zo snel en goed mogelijk te laten verlopen. Light4Food is zo'n onderneming, die zich richt op het ontwerpen, produceren en monteren van duurzaam gesloten teeltsystemen, ook wel City Farming genoemd. Door het gebruik van LED verlichting, het creëren van het optimale klimaat én het telen op netten zorgt deze manier van telen voor een optimale groei en houdbaarheid van de gewassen.


Niels Jacobs en René van Haeff van Light4Food

Meerlagenteelt
Het gebruik van LED verlichting in de teelt is tegenwoordig niets nieuws meer, maar het telen op netten in meerlagenteelt is volgens René van Haeff van Light4Food, wel uniek. "Het telen zonder daglicht in gesloten teeltsystemen was oorspronkelijk bedoeld voor de champignonteelt," vertelt hij. "Peter Christians begon voor het eerst met het telen van sla en bladgewassen in dit systeem. We maakten hiervoor gebruik van papierpulp. Voor deze teelt konden we niet garanderen dat het pulp geheel zuiver was. Daarom zijn we naar alternatieve teeltaarde gaan zoeken en kwamen we op het telen op een net. De wortel gaat hierbij door het net heen naar een laag water toe."
 
Schoon gewas
Deze manier van telen heeft volgens Light4Food veel voordelen. "Het telen op een net houdt het gewas schoon. Dit betekent dat je het niet hoeft te wassen. Doordat je het gewas niet hoeft te wassen, beschadigdten kneust het niet, waardoor het langer houdbaar is."
 
Voedselvoorziening
Daarnaast kan het systeem een grote rol spelen in onze voedselvoorziening in de toekomst. "De toekomst is niet zo ver meer. In bepaalde gebieden is deze manier van telen al heel actueel," vertelt Light4Food "Het is ideaal, omdat het heel weinig grondstoffen gebruikt. Eigenlijk het enige wat je nodig hebt, is zaad om te kunnen produceren. Ook heb je heel weinig afvalproductie."
 

Light4Food heeft een testinstallatie gebouwd waarin bladgewassen in meerlagenteelt groeien op netten.
 
LED in komkommerteelt
Naast het City Farm systeem is Light4Food bezig met LED verlichtingsproeven in de komkommerteelt. René van Haeff: "Veel testen met LED's worden gedaan op tomaten, maar wij richten ons echt op de komkommerteelt. Dat is uniek. We doen nu een proef van LED topbelichting en tussenbelichting in komkommers. We hebben kort geleden een proefveld aangelegd bij een teler en de eerste resultaten zijn nu al veelbelovend. Na een paar dagen kon de teler al een positieve reactie zien van de planten op de LED's."
 
Voor meer informatie:
Light4Food B.V.
Energiestraat 15
5961 PT Horst
Nederland
Telefoon: +31 77 207 0008
E-mail: info@light4food.com
Website: www.light4food.com