Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Chiquita-order trendbreuk in Zeeuwse havens"

Een doorbraak voor de Zeeuwse havens en een absolute versteviging van de Zeeuwse positie als fruithaven. Dat zegt havenbeheerder Zeeland Seaports over de grote Chiquita-bananenorder, die havenbedrijf Kloosterboer onlangs afsnoepte van Antwerpen. De order is goed voor 170 duizend ton bananen per jaar.

Trendbreuk

Sinds begin dit jaar meert iedere maandag een boot met Chiquita bananen af aan de kade van Kloosterboer in Vlissingen-Oost. Volgens commercieel directeur Dick Gilhuis van Zeeland Seaports is Chiquita een wereldspeler. De overstap van dit bedrijf van de haven in Antwerpen naar Vlissingen-Oost zorgt er volgens hem voor dat de ogen zich richten op de Zeeuwse havens. "We waren al een bananenhaven doordat we de bananen afhandelden voor Aldi en Lidl. Dat nu een grote speler als Chiquita ook kiest voor Vlissingen-Oost is een trendbreuk".

ZZC

De bananen voor de twee discounters worden verladen door ZZC, Zoomweg Zeeland Coldstore. Dit bedrijf heeft eerder al een grote order binnen gesleept voor het verladen van ananassen.

Kosten

Chiquita heeft voor ons gekozen na jarenlange lobby", zegt Monica Marijs van Kloosterboer. "Chiquita bespaart kosten omdat ze niet langer hoeven door te varen naar Antwerpen. Ook liggen de havengelden in Vlissingen-Oost lager dan in Antwerpen".

Banen

Kloosterboer is blij met de order van Chiquita waardoor de komende drie jaar iedere week een schip met bananen in Vlissingen aanmeert. "Het is een constante stroom werk", zegt Marijs. Hoeveel banen de order oplevert voor Kloosterboer, is volgens haar moeilijk te zeggen. "Het is in ieder geval goed dat we met deze order onze eigen mensen aan het werk kunnen houden. Dat is al heel wat in deze tijd".

Foodport

Een paar jaar geleden sloegen producenten in de agrarische industrie en verladers de handen ineen om te komen tot een goed draaiende Foodport Zeeland. De aan- en afvoer van agrarische producten heeft al een vlucht genomen door onder meer de komst van kassen op de Axelse Vlakte. Ook haalde Kloosterboer een Zeeuwse sapfabrikant naar Vlissingen-Oost.

Uien

Volgens Dick Gilhuis kan Zeeland als Foodport nog veel groter worden. "We exporteren al jaren ook veel aardappelen en uien vanuit Zeeland naar de rest van de wereld. In deze twee groepen zitten nog veel groeimogelijkheden".


bron: omroepzeeland.nl
Publicatiedatum: