Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inspecteurs SZW weer op pad in glastuinbouw

Vanaf eind februari 2015 bezoekt de Inspectie SZW opnieuw bedrijven in de glastuinbouw en paddenstoelenteelt voor een inspectie. Inspecteurs kijken met name naar de arbeidsrisico's, die te maken hebben met werken op hoogte, blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen, arbeidstijden en veilig werken met machines. Een groot deel van de controles vindt plaats bij bedrijven die recent zijn bezocht en waar toen overtredingen zijn vastgesteld.
 
In de glastuinbouw en paddenstoelenteelt hebben nog steeds te veel werknemers te maken met – soms ernstige – arbeidsrisico's. De wet is duidelijk op dit punt: het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen voor veilig en gezond werk. Werkgevers moeten weten welke risico's hun werknemers lopen en die risico's met maatregelen wegnemen of zoveel mogelijk beperken.

De Inspectie bezoekt bedrijven in de glastuinbouw en paddenstoelenteelt. In de glastuinbouw gaat het deels om bedrijven, die al geruime tijd geen inspectie hebben gehad. Ook worden bedrijven bezocht die het afgelopen jaar zijn geïnspecteerd en waar tijdens die inspectie overtredingen zijn vastgesteld. In de paddenstoelenteelt wordt alleen gekeken naar bedrijven, die recent al eerder een inspectie hebben gehad. Constateert de inspecteur nu weer gebreken? Dan kan het bedrijf, op basis van het sinds 2013 gevoerde scherpere handhavingsbeleid, sneller een sanctie krijgen. Ook de boetebedragen zijn verhoogd. Kijk voor alle boetes en sancties op zelfinspectie.nl/boetesensancties

Arbeidsrisico's
De Inspectie SZW controleert in deze bedrijven op arbeidsveiligheid. Er wordt bekeken of er voldoende maatregelen worden genomen waardoor werknemers veilig kunnen werken met machines. Er wordt nu gecontroleerd of deze overtredingen zijn opgeheven, niet alleen bij die machines of situaties waar de vorige keer op geïnspecteerd is, maar ook bij soortgelijke machines of situaties. Ook hiervoor geldt dat er sneller en hogere sancties volgen bij herhaalde overtreding. De Inspectie bekijkt daarnaast of werknemers veilig werken op hoogte en er geen sprake is van valgevaar. In de glastuinbouw controleren inspecteurs of bedrijven de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en biociden voldoende beheersen. Er is daarbij speciale aandacht voor kinderen en jeugdigen. Naast arbeidsveiligheid wordt in beide sectoren ook bekeken of er geen sprake is van overtreding van de arbeidstijdenwet. Voor meer informatie over wat wij verwachten en deze risico's zie inspectieszw.nl of arboportaal.nl. Voor een goede invulling van de wettelijke verplichtingen kunt u een beroep doen op uw brancheorganisatie of de arbocatalogus (agroarbo.nl).
 
Publicatiedatum: