Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmte Vierpolders van start

Tholen - "Het is gelukt! Het gaat door!" Met die woorden werden buurtbewoners gisteravond geïnformeerd over het project Aardwarmte Vierpolders. Verwacht wordt dat eind dit jaar de eerste bedrijven aangesloten worden op de nieuwe aardwarmtebron. In totaal wordt er ruim vijftig hectare glastuinbouw aangesloten op aardwarmte.


Ook RTV Rijnmond ging langs in Vierpolders. Bekijk de reportage hier.

Een drukte van belang in Vierpolders. Er ligt al een platenbaan klaar en momenteel worden de conductors geplaatst. Het is duidelijk: de aardwarmtebron in het gebied gaat er komen. Gisteren is de buurt ingelicht over de plannen om vanaf 2,3 kilometer diepte warm water op te pompen. De reacties waren positief, vertelt projectleider Paul Grootscholten (Globe Plant). "We hebben een paar kritische vragen gehad, maar die hebben we positief kunnen beantwoorden." Dat is niet gek: Grootscholten is zelf al acht jaar bezig met het project en kent alle ins- en outs. De boring wordt verder begeleid door AAB (voorheen Agro Adviesburo) en Hydreco GeoMec

Tien kwekerijen
Op de bron worden tien teeltlocaties aangesloten met een totaalareaal van ruim 50 hectare. De warmte gaat uiteraard naar plantenkwekerij Globe Plant. Daarnaast worden zes tomatenkwekerijen (Vitensa, Kwekerij Noordermeer, Kwekerij Voort Brielle, Kwekerij Young Grow, Gebroeders Noordermeer, Kwekerij Nederpelt), een auberginekwekerij (Kwekerij Tabos) en een potplantenkwekerij (Islandplant) aangesloten. De bedrijven liggen best ver uit elkaar, is te zien op een kaart en het tracé wordt in totaal dan ook 7,2 kilometer. "Het bereik is groter dan bij andere projecten", vertelt Grootscholten. "We zitten met het bedrijf best een stukje weg van de bron." Op die locatie is de aardwarmte optimaal en ook het warmteverlies door het transport valt mee. "Alleen het distributiesysteem is daardoor kostbaarder."


De aan te sluiten bedrijven. Er wordt een tracé van 7,2 km gerealiseerd (vergroting)

Financiering
Voor Grootscholten was een paar maanden geleden al duidelijk dat de bron er na acht jaar voorbereiding echt zou komen. Toen was de financiering rond. "Dat was het grootste struikelblok", vertelt hij. Acht bedrijven investeren in de bron. Daarnaast is er ook groenkapitaal van derden, van private partijen bij betrokken. Op zo'n manier duurzame energie financieren is in opkomst, bevestig Grootscholten.

Planning
Dit voorjaar wordt de boorlocatie aangelegd en in juni wordt er begonnen met de boring. Dat gaat zo'n drie maanden duren. In het najaar wordt vervolgens het tracé gerealiseerd en eind 2015 moeten de eerste bedrijven aangesloten worden op het netwerk. En dan uitbreiden? Daar moet Grootscholten nog even niet aan denken. "We hebben al eens gekeken om eventueel woningen aan te sluiten, of andere branchevreemde instellingen die in de zomer warmte vragen. Dat zou goed zijn voor de spreiding van het verbruik. Maar het is al moeilijk zat om telers met grotendeels dezelfde belangen op één lijn te krijgen", lacht hij. "We willen bovendien eerst zorgen dat de basis klopt en dat optimaliseren. We gaan niets overhaasten."




Voor meer informatie:
Aardwarmte Vierpolders
Tuindersweg 5
3237 MB Vierpolders
www.aardwarmtevierpolders.nl



John Grootscholten
GlobePlant
info@globeplant.nl
www.globeplant.nl