Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Prijsverhoging nodig na invoering Duits minimumloon"

Duitsland: 8% minder asperges verwacht na recordoogst vorig jaar

2014 was een recordjaar voor de Duitse asperge-industrie waarin er tussen 10 april en 24 juni 2014 maar liefst 114.5000 ton asperges werden gestoken. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de nieuwe oogst in volle gang. "Momenteel is het moeilijk om te voorspellen wanneer we kunnen beginnen met oogsten. We verwachten dat de start van de oogst in de tunnels eind maart van start gaat", vertelt Willy Kreinbaum van Spargelhof Kreinbaum en tevens voorzitter van de Aspergevereniging van NordRhein Westfalen. Kreienbaum teelt hoofdzakelijk asperges voor de retail (98%). Ook exporteert hij naar Zwitserland en wat kleinere volumes naar de VS.


Willy Kreinbaum met twee aspergekoninginnen

"We verwachten geen grote piek bij de seizoenstart. De telers missen de koude winters, die nodig zijn om de aspergeplanten een impuls te geven. Verder is het op dit moment nat", vertelt Willy. De oogst zal naar verwachting 8% lager zijn dan vorig jaar. In NordRhein Westfalen wordt op een areaal van 3.300 hectare asperges geteeld. Alleen in Niedersachsen worden met 4.400 hectare meer asperges geteeld. Vanwege het zachte weer zal de oogst dit jaar niet het record van 2014 bereiken, verwacht de teler. "Vorig jaar waren de opbrengsten 10% hoger dan gemiddeld. Dit jaar verwachten we een normaal seizoen."

Het ingestelde minimumloon heeft zeker impact op de Duitse aspergesector. Willy verwacht dat Duitse consumenten hierdoor dieper in hun zakken moeten graven om asperges te consumeren. "Er zal een prijsverhoging moeten komen, maar hoe groot die wordt, is de vraag. We hebben te maken met stijgende kosten als gevolg van het minimumloon. De verkoopprijzen zouden hierdoor met 10% moeten stijgen, maar de grote vraag van veel bedrijven of we deze marge aan de foodretail door kunnen rekenen. De laatste jaren is het asperge-areaal gestaag toegenomen. Gezien de gestegen kosten verwachten we dat het Duitse asperge-areaal in de loop van de komende jaren zal afnemen."

Voor meer informatie:
Willy Kreienbaum
Spargelhof Kreienbaum
Gröblinger Str. 62, 48336 Sassenberg-Füchtorf
Tel: 05426/ 2361
w.kreienbaum@spargel.com
www.spargelstrasse-nrw.de
Publicatiedatum: