Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaans ingenieur bedenkt ondergrondse kas

In antwoord op toenemende uitdagingen en ontwikkelingen in de tuinbouw komt de Spaanse ingenieur Alberto Álvarez met een noviteit: een ondergrondse kas. De kas in Tabagón is volgens hem het antwoord op het ontlasten van de stress, veroorzaakt door veranderingen in temperatuur tussen dag en nacht en het besparen van energie. Een ondergrondse kas, stelt hij, biedt het ideale microklimaat.


Ingenieur Alberto Álvarez

In juli 2014 presenteerde Alberto Álvarez uit Pontevedra zijn project voor de Master in Construction Engineering aan de Universiteit van Vigo. De realisatie van zijn project, zegt hij, moet altijd worden uitgevoerd in warme landen na voorafgaande en onafhankelijke klimaatstudie om de optimale diepte te bepalen.

Waarom zou je een kas ondergronds bouwen? Alberto: "Bodem is een grote massa, die tijd nodig heeft om af te koelen en weer op te warmen. Een ondergrondse kas kan door de aard van zijn constructie niet zoveel warmte verliezen. Ik heb de resultaten van een conventionele kas vergeleken met die van een ondergrondse en kwam op een energiebesparing van 7% op verwarming en koeling. Daarnaast biedt een ondergronds design nog veel andere voordelen voor het optimaliseren van de kasteelt."

De kas van Alberto zou alle benodigde faciliteiten bezitten, zoals irrigatie, een dekplaat van transparant materiaal om zonlicht door te laten en natuurlijk een ingang. De ideale kas moet worden vastgesteld door middel van experimentele ontwikkeling. Hoe dieper je gaat, hoe meer warmte de grond vasthoudt, stelt de promotor in elk geval.


Bron: farodevigo.es
Publicatiedatum: