Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kees Vahl oogst eerste Duitse komkommers

Tholen - In Oost-Duitsland, vlakbij de Poolse grens, staat midden in een natuurgebied een kas van ruim 4,5 hectare. De Nederlandse teler Kees Vahl, van kwekerij Gebr. Vahl, teelt er met restwarmte en rest-CO2 van een houtverwerkingsbedrijf paprika's en komkommers voor de regionale markt. Vorige week kon hij zijn eerste product oogsten.
 
Voor hem is er eigenlijk niet zoveel veranderd, vertelt Kees Vahl als hem gevraagd wordt hoe het hem bevalt in Oost-Duitsland. Sinds mei vorig jaar woont de teler in de Duitse stad Bad Freienwalde, tegen de Poolse grens aan. Daar bouwde hij een nieuwe kas, van 4,6 hectare. "Een mooi blok van 216 bij 215 meter, zes meter hoog en met een mooie witte onderbouw", omschrijft Vahl. "In het midden staat een foliewand, zodat we op 2,4 ha komkommers en op 2,2 ha paprika kunnen telen."
 
De oprichting van het nieuwe glastuinbouwbedrijf geschiedde op initiatief van Werder Frucht. Dit Duitse handelsbedrijf (500 ha) had nauwelijks kasgroenten in het assortiment. Vijf jaar geleden gingen ze daarom op zoek naar een locatie om met restwarmte paprika's en komkommers te kunnen telen voor de regionale markt. Na het overlijden van de betrokken teler, in 2013, echter veranderde de situatie. Zoekend naar nieuwe teeltkennis en een nieuwe investeringspartner kwam Werder Frucht bij Kees Vahl uit. Samen met zijn broer en oom runt hij in Nederland al MTS Gebroeders Vahl. Deze komkommer- en tomatenkwekerij is al zestig jaar actief in de glastuinbouw en is in Nederland onder andere bekend van de aardwarmte. Ze zagen de stap over de grens ook wel zitten.
 


Restwarmte en -CO2
De nieuwe kas ligt op een oud industrieterrein, vlak naast het natuurgebied Schorfheide-Chorin. "Het is alsof je midden op de Veluwe een kas hebt gebouwd", omschrijft Vahl. Uitbreiden is niet mogelijk op deze locatie, maar er wordt wel geteeld met restwarmte en -CO2 van een nabijgelegen houtverwerkingsbedrijf. "Vroeger ging die warmte de lucht in", vertelt Vahl. "Dit is veel optimaler." De telers hebben gekozen voor helder glas. "Qua lichtcijfers zouden we misschien ook voor diffuus kunnen gaan, maar zelf geloof ik daar niet zo in."
 
De planten staan op teeltgoten en op Grodan steenwol. Vorige week werden de eerste komkommers geoogst en die zien er volgens Vahl top uit. "Je moet altijd wel wennen aan de kas – hoe die in elkaar steekt. In het begin was de ondergrond droog, nog vanuit de bouwperiode. Daar zijn we tegenaan gelopen, al had het geen problematische gevolgen. Volgend jaar doen we er een extra foliescherm in."




 
Werder Frucht
De productie van het bedrijf gaat onder het merk Werder Frucht de markt op. Het regionale merk is bekend in Berlijn en omstreken. "Iedereen die ik hier spreek, kent het wel", vertelt Vahl. "De regio leeft sterk: mensen uit Berlijn willen groenten uit Brandenburg. Daarbuiten is het buitenland." Regionaal product wordt bovendien beter betaald en in het gebied is nog weinig glastuinbouw. "Het zijn prijzen waar je nog voor kunt telen – al blijf je afhankelijk van wat er van buitenaf aangeboden wordt. Er zijn grenzen aan de meerwaarde."
 
http://tuinderij-vahl.nl/