Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cyprus: Groenten- en fruitprijzen vier keer zo hoog op Green Monday

De picknick op Green Monday zal vier keer duurder worden dan vorig jaar. Groenten- en fruitprijzen zijn gestegen als gevolg van tekorten, veroorzaakt door vorst. Dit meldt Polys Kattashis namens de fruitcoöperatie van Cyprus

"Door de vorst zijn de hoeveelheden groenten en fruit op de markt gedaald," zei hij. " In combinatie met de toegenomen vraag als gevolg van het lange weekend van Green Monday zorgt dit voor een prijsstijging," meldt Kattashis aan CyBC.

Hij waarschuwde dat de prijzen voor maandag nog meer zouden kunnen toenemen als gevolg van de vraag. "Er zijn groenten ingevoerd om de kloof te dichten. Helaas zullen we de komende dagen meer lokale schade zien," zei Kattashis, verwijzend naar de huidige koudegolf.

Kaskomkommers kostten vrijdag € 4 per kilo. In dezelfde periode vorig jaar was dat € 0,85 per kilo, een stijging van 370 procent. Aubergineprijzen zijn gestegen met 50 procent. Tuinbonen stegen van € 2,60 per kilo vorig jaar naar € 4 per kilo dit jaar," voegde Kattashis toe.

Hij zei dat de prijs van courgettes was toegenomen met 214 procent. De prijs van bloemkool met 66 procent en de prijs van broccoli met 142 procent.
Green Monday is de eerste maandag van de vastentijd, waarbij traditioneel voedsel wordt geconsumeerd. Dit bestaat uit groenten, schelpdieren, lagana (ongezuurde broden), dips zoals humus, tahin en taramas en halvas, een dessert gemaakt met tahin in diverse smaken, gemengd met noten en/of cacao.

Het hoofd van de Bakers' Association, Lakis Savvides meldt dat de prijs van gebakken producten niet zal worden verhoogd.

De Green Party heeft vrijdag het ministerie van handel opgeroepen om op te treden tegen de prijsstijgingen van de groenten.

Green Monday vindt plaats in de zevende week voor de Grieks-Orthodoxe Paaszondag. Het is een publieke vakantie, die vaak gepaard gaat met buitenexcursies en vliegeren.

Bron: cyprus-mail.com
Publicatiedatum: