Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aubergine, komkommer, taro en pompoen

India wil dat EU ban op vier groenten intrekt

India is de Europese Unie (EU) aan het overhalen om het importverbod op vier groenten in te trekken. Het gaat om aubergine, komkommer, taro en pompoen. Het verbod werd vorig jaar opgelegd nadat fruitvliegjes werden gevonden in sommige zendingen uit India. Het verbod blijft van kracht, al is de import van mango's eerder dit jaar hervat.

"Er is geen reden dat het verbod op de groenten moet blijven, aangezien de EU-inspecteurs tevreden waren met onze verbeterde verpakking en inspectienormen voor landbouwproducten. Daarnaast is het verbod op mango's wel ingetrokken." Dit meldt een ambtenaar van het handelsministerie aan Businessline.

De kwestie wordt besproken in de betreffende commissies van het strategische partnerschap tussen India en de EU. De Indiase ambassade in Brussel is ook betrokken bij de dialoog met EU-ambtenaren. 

"De Indiase ambassade in Brussel is bezig met het beschermen van de belangen van de telers. In feite zijn er twee posten gecreëerd voor landbouwdeskundigen om advies te geven over export en import, " zei de ambtenaar. Hoewel de totale waarde van de uitvoer van de vier groenten naar de EU ongeveer ₹ 9 crore per jaar bedraagt (€ 1.325.000), voeren ambtenaren de strijd vooral vanuit protest tegen het willekeurige verbod. 

De Europese Unie heeft ook geprobeerd om New Delhi te overtuigen van het afschaffen van de ban op sommige producten, zoals die van varkensvlees en ham. "Hoewel de twee verboden niet direct met elkaar verbonden zijn, leggen handelspartners vaak ook beperkingen op aan het andere land," meldt de ambtenaar.

De werkgroep inzake sanitaire, fytosanitaire en technische handelsbelemmeringen (SPS & TBT) van het partnerschap tussen India en de EU houdt zich bezig met beide kanten van de kwesties.

De EU heeft het importverbod op mango's en de vier groenten afgelopen mei opgelegd voor een periode van 20 maanden. India werd vervolgens verplicht om te verzenden via de gecertificeerde Export Development Authority.

Bron: www.thehindubusinessline.com
Publicatiedatum: