Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Magnit veilige haven investeerders

Rusland vindt geen alternatief voor Conference

Russische importeurs hebben moeite om alternatieven te vinden voor de Nederlandse en Belgische Conference peren. Waar voor appelen andere partners gevonden werden, blijkt dat voor peren een stuk lastiger. Investeerders vestigen hun hoop op de Russische supermarkt Magnit. De verwachting is dat de discountformule van Magnit profiteert van de moeilijke economische omstandigheden. Ook voor het komende jaar zijn de verwachtingen voor de Russische economie niet best. Er wordt rekening gehouden met 17% inflatie. En volgens schattingen is Poetin de rijkste mens ter wereld met een geschat vermogen van 200 miljard dollar. Of de Russische president daadwerkelijk over dit vermogen beschikt, is niet te bewijzen.

Als alle partijen de afspraken die gemaakt zijn in Minsk naleven, dan kunnen de sancties tegen Rusland versoepeld worden. Dat zou de Duitse politicus Philipp Lerchenfeld gezegd hebben in Russische media. Tot op heden lijkt de wapenstilstand niet te werken. Er komen nog altijd berichten van gevechten rond de stad Debaltseve naar buiten, waar de separatisten aan de winnende hand lijken en ook de terugtrekking van zwaar materiaal lijkt nog niet in gang gezet.

Nieuwe perenleveranciers moeilijk te vinden
Waar Russische importeurs de appelimport konden ombuigen naar binnenlands product en import uit Servië, China, Chili en Argentinië blijkt dat voor peren lastiger te zijn. Enkele importeurs bieden zelfs geen peren meer aan. De EU was goed voor ongeveer 70% van de Russische perenimport, vooral de Conference uit Nederland en België deed het goed in de winter en het voorjaar. Het lukt de importeurs niet om alternatieven te vinden voor deze peren.

Sverdlovsk investeert in pootgoed
De regio Sverdlovsk zegt meer dan 79 miljoen dollar te investeren in de ontwikkeling van de landbouw. De aardappelteelt is een belangrijke bestemming voor het geld. De regio wil minder afhankelijk zijn van de import van pootgoed. Russische bedrijven importeren 95% van het pootgoed. Dat percentage moet omlaag.

Zwaar jaar voor Rusland
De Russen wacht ook voor 2015 een zwaar jaar. De regering houdt rekening met een inflatie die kan oplopen tot 17%, een percentage dat niet meer gezien werd sinds 2002. Het consumentenvertrouwen is in het laatste kwartaal van 2014 naar een dieptepunt gedaald. De steunmaatregelen van de regering zijn vooral gericht op de industrie, terwijl de sectoren die het hardst getroffen worden door de economische neergang de handel, bouw en dienstverlening zijn.

Magnit veilige haven
Investeerders verwachten dat het discountconcept van Magnit een betere positie heeft dan concurrerende supermarkten. De aandelenkoers van de supermarkt steeg vorige week met 20%. Met de slechte economische vooruitzichten verwachten investeerders dat de discounterformule meer consumenten zal trekken.

Poetin rijkste ter wereld?
Hoewel zijn exacte vermogen onbekend is maakte Bill Browder, CEO van Hermitage Capital Management, voor CNN een inschatting van het vermogen van Poetin. Hij schat het vermogen van de Russische president op 200 miljard dollar. Daarmee stijgt Poetin direct naar de eerste plaats op de ranglijst. Op de officiële lijst wordt de koppositie ingenomen door Bill Gates met een vermogen van 79 miljard dollar. Poetin zou dit vermogen hebben opgebouwd door onder andere het verduisteren van overheidsgeld.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.