Natuurmuseum Fryslân organiseert Smaakparadijs
Daarnaast ondersteunt Greydanus ook bij JazzNTaste op 22 maart. Een paar dagen later komen Foodbloggers naar Leeuwarden om met Friese regioproducten te koken. Ook daarbij ondersteunt Greydanus. En er is het plan om workshops op scholen te geven. "Door kinderen al jong bewust om te laten gaan met eten, zullen ze dat later ook doen. Jong geleerd, oud gedaan."
Tjalke Stoelwinder is vooral druk met het Smaakparadijs. "Daar hebben we zin in. Kinderen en hun ouders of pakes en beppes laten proeven wat lekker eten van toen en nu is."
Het Smaakparadijs
Voordat bezoekers het kinderevenement 'Het Smaakparadijs' betreden moeten ze eerst de eet-eed afleggen: "Hierbij beloof ik plechtig nooit meer te zeggen 'dat lust ik niet' zonder eerst te proeven". Met een strippenkaart in de hand kunnen kinderen vervolgens de stands in het atrium bezoeken. De stands zijn net zo opgebouwd als de smaakpapillen op je tong: voorin zoet, gevolgd door zout met daarachter zuur en achterin bitter. Bij alle stands zijn drie activiteiten te doen: je kunt een spel spelen of experiment doen, er is iets te proeven en je krijgt informatie. Bij elke smaak die kinderen proeven, krijgen ze een stempel op hun strippenkaart en met een volle kaart hebben ze een oorkonde verdiend.
Daarnaast is er aandacht voor oude smaken en vergeten groenten: wat stond er in de tijd van pake en beppe precies op het menu? In het Weeshuisschooltje wordt speciale weeshuispap gemaakt, een gortepap die vaak voor de weeskinderen werd gekookt. In het onderdeel 'Spannende Smaken' kun je proeven zonder te zien. Wat voor een effect heeft dit op de smaak. Durf jij in het donker allerlei onbekende dingen te proeven? Vervolgens op naar de afdeling 'Nieuwe smaken'. Hier kun je op allerlei manieren insecten eten, zoals mierenlolly's, gebakken sprinkhanen en cupcakes met meelwormen. Tenslotte komen echte Friese smaken aan bod. Onze provincie staat bekend om het suikerbrood, de dúmkes, oranjekoek en Berenburg, maar Fryslân heeft veel meer te bieden.
Traditiegetrouw is er weer een uitgebreid programma met workshops, zoals stempelen met aardappels van Greydanus. Er worden smaaklessen gegeven bedacht door Van Hall Larenstein. Door deze smaaklessen leren kinderen op een speelse en positieve manier om bewuste en gezonde keuzes te maken met betrekking tot voeding.
Het Smaakparadijs is een samenwerking tussen de organisatie van Hoofdstad van de Smaak en het Natuurmuseum Fryslân. Diverse organisaties en producenten op het gebied van voedsel en streekprodukten, waaronder Greydanus, doen mee met de smaakweken.
www.lwdsmaakstad2015.nl en www.natuurmuseumfryslan.nl