Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Mark Verweij: "Met dit totaalplaatje behalen we het beste rendement"

VerDi Import kiest voor Nijssen bij vervanging R22-installatie

Voor VerDi Import in Barendrecht realiseerde Nijssen een nieuwe koelinstallatie met uitbreidingen ter vervanging van de oude R22-installatie. In het ontwerp is gekozen voor een groot aantal energiebesparende maatregelen. Een keuze voor natuurlijke koudemiddelen was voor VerDi echter niet gunstig. De acht koelcellen en de centrale werkruimte worden gekoeld via een direct expansiesysteem op basis van het synthetische koudemiddel R134a.



Beste totaalplaatje
In het streven om een zo milieuvriendelijk mogelijke installatie te realiseren, is breder gekeken dan alleen de keuze van het koudemiddel. Daarom is ook de gebouwventilatie verbeterd en is halkoeling toegevoegd. Om de milieubelasting te verkleinen, heeft VerDi daarnaast besloten om de oude cellen niet te slopen, maar te revitaliseren. "Met dit totaalplaatje behalen we het beste rendement", legt Mark Verweij van VerDi Import uit. "En bij de grootste efficiencyverbetering boeken we ook de meeste milieuwinst."



Lage energie- en onderhoudskosten
Door toepassing van diverse energiezuinige componenten en het speciale Nijssen Power Saving Systeem heeft de installatie zeer lage energie- en onderhoudskosten. In het ontwerp is met name gekeken naar het rendement in deellastsituaties, omdat de installatie slechts zeer weinig op volle capaciteit zal draaien. Met de aanleg van halkoeling is het temperatuurverschil met de koelcellen omlaag gebracht. De nieuwe installatie hoeft daarom veel minder te draaien. Dat leverde wel even een onverwacht nadeel op, grijnst Mark Verweij: "De installatie draait zó zuinig dat hij vlak na oplevering in een storing sprong omdat hij de hele nacht nog niet was aangeslagen. Prima nieuws natuurlijk, behalve dat ik degene was die voor niks mijn bed uit moest!"



Betere sturing op bewaarbaarheid
In de koelcellen is de mogelijkheid tot verwarming toegevoegd. Mark Verweij licht toe: "Zo kunnen we de relatieve luchtvochtigheid variëren en daarmee de assimilatieprocessen in de producten activeren of juist vertragen. Dat komt de bewaarbaarheid van de producten ten goede." Met het Nijssen Coolmaster besturingsprogramma kunnen de omstandigheden voor elke koelcel apart worden geregeld. Afhankelijk van het product, de temperatuur bij binnenkomst en de gewenste opslagtijd worden de optimale bewaaromstandigheden ingesteld. Displays bij de koelcellen brengen voor medewerkers én bezoekers continu de temperatuur en luchtvochtigheid helder in beeld.



Pragmatische oplossingen
Om de bedrijfsvoering zo min mogelijk te verstoren, is de installatie gefaseerd aangelegd. "In goed onderling overleg op de werkvloer is telkens gekeken naar pragmatische oplossingen. Dat was een voorbeeld van de prima samenwerking. Na oplevering heeft Nijssen nog een meeting georganiseerd waarin ze ons hele team bijschoolden over de theorie achter bewaarbaarheid en koeling. Dat hebben we bijzonder gewaardeerd."

Mark Verweij is tevreden over het traject én over het resultaat: "Als je als bedrijf betrouwbaarheid hoog in het vaandel hebt staan, dan kies je daar natuurlijk ook je toeleveranciers en je materiaal op uit. We hebben verschillende leveranciers om een offerte gevraagd. Met Nijssen hadden we de beste klik."



Voor meer informatie:
Nijssen Koeling BV
Leiden
Tel: 071 – 5216214
sales@nijssen.com
www.nijssen.com

Publicatiedatum: