Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel Dries, Agro Adviesburo;

"Wkk-subside maakt verschil tussen België en Nederland"

Tholen - Sinds het najaar van 2014 is stroom in België duurder dan in Nederland – een bijzondere situatie. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat een aantal kerncentrales door technische problemen niet draait. Mogelijk worden een aantal kerncentrales definitief uit bedrijf genomen. Biedt dit kansen voor tuinbouwbedrijven met WKK?

Nederlandse telers
Hebben de Belgische stroomprijzen effect op de Nederlandse markt? "Misschien indirect een klein beetje," vertelt Marcel Dries van Agro Adviesburo desgevraagd. "Door wat meer export naar België kunnen de APX prijzen gedurende de piekuren met name tussen 17.00 en 21.00 op koude dagen, wat hoger uitpakken. In december en januari hebben we een aantal dagen gezien waarbij dit het geval was. We weten natuurlijk niet wat de APX prijzen zouden zijn geweest zonder de problemen in België."

Belgische telers
Voor de Belgische telers is het een ander verhaal. "België is een markt op zich, zowel qua aanbod als qua regelgeving. Voor de Belgische teler is de kans dat er geprofiteerd kan worden van de hoge energieprijzen middels de WKK groter. Dat is natuurlijk omdat hij er dichter op zit, maar ook omdat WKK in België sowieso al veel gunstiger is dan in Nederland." In België wordt het neerzetten ervan meer gestimuleerd en zijn er meer subsidiepotjes beschikbaar, vertelt Dries. "Zo wordt er gewerkt met zogenaamde 'warmtekrachtcertificaten', waarbij telers omgerekend al gauw 10 euro per geproduceerde Megawattuur subsidie ontvangen – een bedrag dat overigens, afhankelijk van de primaire brandstof besparing van de machine en het jaar van inbedrijf name, tot wel 20 euro kan oplopen. Dat is pure winst t.o.v. de Nederlandse teler."

Geen windeieren
Dus nee, de hoge energieprijzen in België zullen de Nederlandse teler met zijn WKK geen windeieren gaan leggen. Maar misschien komen er in België nu snel meer WKK's bij? "Dat lijkt me erg voorbarig," aldus Dries. "Het is niet gezegd dat deze situatie blijvend is. Inmiddels zijn de verschillen in de elektriciteit prijzen tussen Nederland en België al weer fors afgenomen omdat het niet wil winteren. Het is bovendien zeer de vraag of die kerncentrales ook daadwerkelijk sluiten en nooit meer gaan draaien."

Sparkspread
Of Nederland – laat staan de Nederlandse teler – in de nabije toekomst zal meeprofiteren is ook niet gezegd. "Elektriciteit kan evengoed ook uit Frankrijk of Duitsland geïmporteerd worden en het aandeel duurzaam groeit bovendien gestaag. Tot slot is de sparkspread in België over een langere termijn niet gunstiger dan in Nederland: de prijs van aardgas is er zelfs in de winter gemiddeld wat hoger en in de zomer wat lager. Kortom: De WKK subsidie maakt het verschil."

Voor meer informatie:
Agro AdviesBuro
Marcel Dries
Tiendweg 18
2671 SB NAALDWIJK
T: +31 (0) 174 - 637 637
F: +31 (0) 174 - 640 794
E: md@agroadviesburo.nl
www.agroadviesburo.nl