Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pentakeep in aardbeien: hogere productie, Brix en vruchtgewicht

Tholen - Onderzoek van DLV Plant naar de effecten van Pentakeep op vollegrondsaardbeien, heeft aangetoond dat het middel de productie, Brix en het gemiddelde vruchtgewicht verhoogt. "Per hectare kan er bijna een halve ton aardbeien extra geoogst worden", vertelt Cor Den Hertog van Pentakeep.



Het voedingselement 5-Aminolevulinezuur is de werkzame stof in het middel Pentakeep. Het middel ondersteunt het gewas zodat de planten sterker en vitaler zijn tijdens te teelt. Dat klinkt mooi, maar hoeveel sterker en vitaler precies? Dat heeft DLV Plant nu getest. Deze zomer heeft Sven Clemens, onderzoeker bij Berry Plaza – DLV Plant onderzoek gedaan naar Pentakeep in vollegrondsaardbeien. Een maand lang, tussen 11 augustus en 11 september 2015, werden twee aardbeienvelden nauwkeurig in de gaten gehouden. Eén bed van 25 meter werd vanaf de start van de bloei vier maal behandeld met Pentakeep Super (0,5l/ha). Het andere bed werd onbehandeld gelaten ter referentie.

Meerproductie
Uiteindelijk leverde de planten die vier keer met Pentakeep Super behandeld waren, een meerproductie van 3,6% tegenover de onbehandelde planten. "Per hectare is dat bijna een halve ton aardbeien", verduidelijkt Cor den Hertog van Pentakeep. Opvallend aan de productie is bovendien dat er op 4 van de 5 peildata sprake is van een hoger gemiddeld vruchtgewicht, van 3,2 tot 8,9%. "De arbeidskosten per productie zijn dus lager."

Brix
In het onderzoek is ook aandacht voor de kwaliteit van de vruchten. De sortering van de behandelde planten is gelijk aan de sortering van de onbehandelde planten, maar de Brix van de vruchten is na behandeling 3,8 tot 6,3% hoger. Volgens Den Hertog heeft dit te maken met de fotosynthesecapaciteit, die met Pentakeep Super geoptimaliseerd wordt. "Dan worden meer suikers aangemaakt."

Conclusie
"Het toepassen van Pentakeep® Super heeft heel wat interessante mogelijkheden voor de professionele aardbeienteelt blootgelegd", luidt de conclusie van het onderzoek. "Een eerder beperkte productieverhoging wordt ruimschoots gecompenseerd door een hoger gemiddeld vruchtgewicht en een hoger Brixgehalte." Uit het onderzoek blijkt verder dat het belangrijk is de toepassingsfrequentie aan te passen aan het teeltritme. "Indien dit gebeurde, kon een duidelijk positieve gewasrespons vastgesteld worden."