Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Actief kasvloer koelen levert plantactiviteit op

Tholen - Marco Rijstenbil van Rijk Zwaan in Fijnaart merkte dat de groei van de planten geremd werd door de te warme betonvloer in de zomer. Marco: "We zagen dat in onze cabriokassen de vloer in de zomer te veel werd opgewarmd. De vloer straalde deze overtollige warmte ook uit tijdens de nachtperiode. De vloer was dan te warm en de kop van de plant te koud. Dat remde de groei." Doordat de vloertemperatuur te hoog was, was de worteldruk te hoog. Dit zorgt voor guteren van de planten.


De 'honingraten' liggen in het ondergrondse bassin.

Grondtemperatuur
Hoe kan de grondtemperatuur laag blijven? Met deze probleemstelling zocht Marco contact met de mensen van ErfGoed in Moerkapelle. Samen hebben ze de ErfGoed-vloer op maat gesneden. De verschillende lagen voor onder het worteldoek werden bepaald. En er werd nagedacht over hoe om te gaan met het drainwater. Uiteindelijk is er voor een vloer gekozen met een bodem van lavasteentjes met daarin draineersysteem. Het draineerwater wordt afgevoerd, gezuiverd en weer hergebruikt. De nieuwe vloer koelt de plant van onderaf.

Doordat de lavasteentjes, tot vlak onder het worteldoek, het water absorberen, blijft de onderkant vochtig. Door de warmte verdampt dat en daardoor koelt de kas en blijft de worteltemperatuur koel. Marco: "Het is moeilijk te meten, maar je voelt het als je je hand op de vloer legt. Dat is gewoon lekker koel. Last, but not least: je ziet aan de plant dat het beter gedijt. En dat is wat we willen zien."


Voor deze kasvloer is voor wit worteldoek gekozen. Het reflecteert de warmte. Zwart houdt de warmte vast.


De vloer wordt aangelegd.

Ondergronds bassin
Rijk Zwaan wilde ook gebruik gaan maken van regenwater voor de irrigatie. Omdat een bassin veel ruimte kost, is er gekozen voor een ondergronds bassin. Onder de vloer ligt nu een bassin van 150 kuub. Omdat het donker is, blijft het water schoon. In de zomer is er te weinig regenwater en wordt het bassin aangevuld met kraanwater. Overigens wordt er bij het regenwater wel calcium toegevoegd. Van nature zit er geen calcium in het regenwater om optimaal te kunnen te telen. Dat wordt op deze manier ook opgelost.
 

Op het witte worteldoek liggen rijplaten om het doek te beschermen als er met zwaar materiaal overheen gereden wordt.

Wit worteldoek
Voor deze kasvloer is voor wit worteldoek gekozen. Het reflecteert de warmte. Zwart houdt de warmte vast. "Alles is eigenlijk mogelijk met zo'n vloer," lacht Marco. "Het voldoet bij ons in ieder geval helemaal aan de verwachtingen."
 
Voor meer informatie:
Marco Rijstenbil
Rijk Zwaan
m.rijstenbil@rijkzwaan.nl
tel (0168) 468 600

Voor meer informatie:
ErfGoed
Hugo Paans
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
tel +31 (0) 79 593 38 00
h.paans@erfgoed.nl
www.erfgoed.com