Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Steeds meer toegevoegde diensten naast traditionele op- en overslag"

Rien van Beek (R&M Forwarding) ontwikkelde eigen IT-systeem

Tholen - R&M Forwarding viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. In februari 2011 verhuisde de fruitexpediteur naar het voormalige Ebrex-pand in Schiedam en in 2013 opende het bedrijf een tweede vestiging in het pand van FMI in Ridderkerk. "We hebben een behoorlijke expansie doorgemaakt en start in Ridderkerk is een goede gebleken. In Schiedam behandelen we veelal complete pallets, terwijl we ons in Ridderkerk vooral richten op het fijnmazige werk", vertelt Rien van Beek, die meer dan dertig jaar actief is in de fruitexpeditie, onder meer bij Frans Maas en Ebrex.

In de loop der jaren is het werk volgens Rien behoorlijk veranderd. "Je ziet verschuivingen in de markt. Afladers werken rechtstreeks met retailers. Wij worden niet meer alleen ingeschakeld voor de op- en overslag van fruit, maar ook voor andere logistieke diensten naast de douane-afhandeling en in- en ompakken. Veelal zijn wij de vertegenwoordiging van de buitenlandse leveranciers om het logistieke proces - met welke service dan ook - in goede banen te leiden. Daarnaast hebben we een eigen survey-team van vier man. Alles is ingericht om zo flexibel mogelijk te zijn. Als in Schiedam op donderdag of vrijdag de containers van onze klanten arriveren, is er alles aan gelegen de handel zo snel mogelijk in juiste hoedanigheid voor het weekend in bijvoorbeeld Duitsland te krijgen. Keuren, invoeren, eigen barcodelabels van ontvanger plaatsen, het hoort er allemaal bij.

Veel klanten zijn aangesloten op het IT-systeem van R&M Forwarding, dat Rien zelf heeft ontwikkeld. "Ik kan programmeren, dus hierdoor kon ik een systeem maken, waar ik mijn praktijkervaring naartoe kon vertalen. Mijn visie is dat de IT voor jou moet werken en niet andersom. Goede logistiek is pas mogelijk als de informatie goed wordt gedeeld en dat gebeurt nu met een systeem waar veel leveranciers uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika op zijn aangesloten. Onze relaties kunnen o.a. via ons webportal de eigen voorraden inzien, managen en controleren. Deze informatie wordt realtime bijgewerkt zodat onze relaties altijd de meeste actuele informatie tot hun beschikking hebben. Ons warehouse beschikt over een volledig track-and-trace systeem waardoor wij op ieder moment de status en locatie van een pallet kunnen bepalen. Ons interne barcodesysteem gekoppeld aan de iPad scan app maakt het voor ons personeel gemakkelijk en eenvoudig pallets te picken, wisselen of te controleren op kwaliteit. Met dit Warehouse Management Systeem (WMS) gaan we nu ook breder de markt op. Een veelgehoorde opmerking is: Eindelijk een systeem dat werkt!"



De locatie in Ridderkerk met een capaciteit voor 3.500 palletplaatsen was volgens Rien een schot in de roos. "We zijn onafhankelijk en verschillende 'buren' maken gebruik van onze diensten. In tegenstelling tot in het Westland was hier mijn inziens nog geen logistieke dienstverlener, die het totale scala inzake fruitlogistiek kon aanbieden. Voor ons is het een fantastisch pand. Binnenkort laten we op vraag van een avocadoklant ook enkele rijpcellen bouwen. We hebben in Ridderkerk voor een grote klant al een netmachine voor avocado's staan en binnenkort wordt er een verpakkingslijn vanuit Zuid-Afrika voor druiven geplaatst. We werken niet voor de kleinste klanten en wat we doen, dat willen we ook voor 100% goed doen. Dat wordt gewaardeerd. In die tien jaar is er nog geen klant weggegaan omdat onze dienstverlening niet deugt en de klandizie groeit alleen maar."



Rien is er niet bang voor dat er in de toekomst minder fruit vanuit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika naar Europa komt. "Natuurlijk kijkt men naar andere bestemmingen, die mogelijk ook een hogere prijs betalen. Ook worden de lokale markten steeds belangrijker voor de fruit producerende landen. Maar Europa zal altijd een belangrijke markt blijven. Met de Rotterdamse haven en en het Westland en Barendrecht op korte afstand, zitten we logistiek natuurlijk fantastisch."

Voor meer informatie:
R&M Forwarding B.V.
Mercuriusweg 12
3113 AR Schiedam
Haven nr. 406
Tel. 010-2444040
Fax 010-4766530
rien@rmforwarding.com
www.rmforwarding.com