Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stefan van Vliet, BDO:

"Kritische sparringpartner voor onze hortiklanten"

Tholen - Afgelopen najaar werd in Rijswijk het kantoor van BDO Haaglanden geopend, waar de vestigingen van BDO Westland en BDO Den Haag samengingen. Voor de Westlandse klanten is er daarnaast een servicepunt open in het Horti Business Centre in Honselersdijk. BDO telt wereldwijd 1.300 vestigingen in 151 landen. "We zijn het vijfde accountancy- en adviesnetwerk, zowel in Nederland als wereldwijd. BDO staat bekend om haar betrokken en persoonlijke relatie met de klant. Dat leidt tot een mooie positie in de markt van klanten van de top en tot aan de kleinere bedrijven. Bij familiebedrijven zijn we zelfs marktleider. Onze speerpunten zijn internationalisatie en innovatie. In de horti-sector voelen wij ons dan ook als een vis in het water", vertelt belastingadviseur Stefan van Vliet.


Stefan van Vliet

De grotere telers, opkweekbedrijven, toeleveranciers en exporteurs behoren tot de klantenkring van BDO. "We zitten bij elke schakel van de tuinbouwketen aan de tafel, vaak juist met de meest innovatieve bedrijven. Hoewel de sector met de nodige uitdagingen kampt, zien wij dat onze klanten het over het algemeen erg goed doen. Dat neemt niet weg dat wij ons doorlopend bezighouden met de rendementen van onze klanten en ook de verdienmodellen tegen het licht houden. Waar wil je, als ondernemer, over pakweg twee tot vijf jaar staan? Een ondernemer die zich op het topsegment richt zal zich ongetwijfeld bezighouden met kostprijsverlaging, maar dit mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit. In die zin zijn wij een kritische sparringpartner. Klanten schakelen ons ook dan niet alleen in voor de gebruikelijke accountancy en fiscale expertise."

Overdracht
Bij familiebedrijven speelt overdracht vaak een belangrijke rol. "Vaak voeren we diepgaande screenings met het management van de bedrijven. Zijn er kandidaten in de familie en zijn die ook geschikt om het bedrijf in de toekomst te leiden? Ligt er een opvolgingsplan gereed en hoe ga je de sleutelmedewerkers binnen je bedrijf ook in de toekomst aan je binden? Dat zijn vraagstukken waarover we vaak met ondernemers sparren. Want als iemand 62 is en geen opvolger heeft, moet het bedrijf ook doorgaan als er onverhoopt wat gebeurt. De beruchte boom op de weg mag geen einde van de organisatie betekenen. Onze rol is dat we de ondernemer bewust maken van de continuïteit van zijn onderneming. Wat veel ondernemers bijvoorbeeld niet weten, is dat zij vaak niet voldoen aan de strenge voorwaarden van de bedrijfsopvolgingsregeling. Als de ondernemer dan komt te overlijden, moet al snel 40% van de waarde van de onderneming worden afgedragen aan de fiscus. Dit valt natuurlijk nooit extern te financieren. Bovendien zijn er vaak maar enkele aanpassingen nodig om wel te voldoen aan de voorwaarden van de regeling, zodat wij de belastingheffing bij overlijden terug kunnen brengen tot maximaal 3,4%. Een ander probleem waar ondernemers in de toekomst vermoedelijk steeds meer tegen aan zullen gaan lopen, is dat als gevolg van de toenemende schaalvergroting, bedrijfsoverdracht bijna niet meer te financieren is."

Internationaal
Het internationale karakter van BDO komt bij de hortiklantengoed van pas. "De lijntjes zijn kort naar onze collega's in pakweg Brazilië of Kazachstan. Tegenwoordig halen de meeste tuinbouwtoeleveranciers ruim 90% van de omzet uit het buitenland. Aan ons de taak om erop te wijzen dat de belastingafdracht in het buitenland heel anders geregeld kan zijn. Fiscaliteiten komen internationaal in een heel ander perspectief te staan, ingegeven door de internationale discussies over belastingontwijking door grote multinationals", benadrukt Stefan. "Kansen in het buitenland ziet hij ook in de vorm van kennisexport. "Het gebeurt steeds vaker dat kennis als 'kapitaal' wordt gebruikt om in het buitenland een project op te zetten. Het lokale bedrijf zorgt voor het geld en vanuit Nederland worden die projecten begeleid met teelt- en marketingadviezen. Zo zijn de afgelopen jaren veel interessante samenwerkingen ontstaan."

Innovaties
Bij de klanten van BDO is er nog volop een behoefte om te investeren, zeker in het buitenland. Ondanks de strakkere benadering van de banken, zien we nog weinig alternatieve financieringsvormen in de sector. "Ik verwacht wel dat ook hier in de toekomst meer private investeringen of crowdfundingsprojecten gaan ontstaan", zegt Stefan. De afgelopen jaren heeft hij bij klanten fors aangedrongen om gebruik te maken van de innovatiebox. "Een regeling die in de tuinbouwsector nog maar beperkt wordt omarmd, alleen door veredelaars wordt deze mogelijkheid redelijk opgepakt, terwijl deze juist in de innovatieve land- en tuinbouwsector goed toe te passen valt. Onder de innovatiebox betaal je slechts 5% (in plaats van 25%) vennootschapsbelasting over de innovatieve winsten. Dat is in feite een gigantische korting op de belasting."

Voor meer informatie:
Stefan van Vliet
BDO
Tel: +31 (0)70 – 338 08 08
stefan.van.vliet@bdo.nl
www.bdo.nl