Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druk op de Zwitserse markt wordt opgevoerd

Zwitserland: waardestijging van de Frank

Het opheffen van de minimale wisselkoers van CHF 1,20 per Euro door de Zwitserse Nationale Bank eerder deze week heeft wereldwijd voor veel problemen gezorgd. Door de waardestijging van de Zwitserse Franc zal importeren veel goedkoper worden voor Zwitserland en exporteren duurder. Volgens Marc Wermelinger, CEO van SWISSCOFEL, de associatie van de Zwitserse AGF-sector, zullen er twee scenario's opkomen. "Zwitserse consumenten zullen vaker duurdere Zwitserse producten verruilen voor goedkopere buitenlandse alternatieven. Daarbij zullen Zwitsers vaker de grens overgaan voor hun boodschappen en andere aankopen", volgens Wermelinger. De Zwitserse markt zal ook verder onder druk komen te staan.

De prijzen voor geïmporteerde producten zijn onlangs met 15-20% gedaald. Ongeveer de helft van de Zwitserse groenten- en fruitconsumptie wordt geïmporteerd vanuit andere Europese landen. De retailsector heeft aangegeven de goedkopere prijzen door te bereken aan de consument. Door de depreciatie van de Roebel en de duurdere wisselkoers van Frank zal de handel tussen Rusland en Zwitserland stil komen te liggen. Dit brengt een einde aan de periode waarin Zwitserland door het Europese handelsembargo met Rusland haar producten naar Rusland kon exporteren. Wermelinger voorspelt dat Zwitserland, als overwegend exporterend land, haar productiekosten zal moeten verlagen om concurrerend te kunnen blijven. Een van de oplossingen hiervoor zou outsourcing kunnen zijn. Wermelinger hoopt vooral dat de situatie snel stabieler wordt, want dit is de enige manier dat Zwitserland haar rol als 'baken' voor internationale investeerders kan blijven houden.

Meer informatie:
Marc Wermelinger
SWISSCOFEL
Belpstrasse 26
CH-3001 Bern
T. +41 31 380 75 75
F. +41 31 380 75 76
marc.wermelinger@swisscofel.ch
www.swisscofel.ch
Publicatiedatum: