Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jonathan Vandesande, Weiss:

"Meeste groententelers hebben momenteel niets te klagen"

Tholen - Bij groentenhandelaren heerst er momenteel een positievere stemming dan vorig jaar rond dezelfde tijd. De prijzen van de meeste groenten liggen op een goed niveau, maar de volumes zijn daarentegen niet zo groot. Ook de kleinere aanvoer van groenten uit Spanje is een oorzaak van de hogere prijzen. Dit vertelt Jonathan Vandesande van exportbedrijf Weiss uit het Belgische Sint-Katelijne-Waver.

Vleestomaten duur

Hij geeft aan dat de tomatenprijzen hoog liggen, maar dat er nog maar weinig binnenlandse productie wordt aangevoerd. "Van de losse tomaten komen nu dagelijks ongeveer 2000 kisten binnen op de veiling. Het grootste deel daarvan wordt gewoon in het binnenland afgezet. Het meest schaars zijn momenteel de vleestomaten, die rond de 2,30 per kilo kosten. Blijkbaar zijn er veel kwaliteitsproblemen met de importtomaten uit Spanje, Turkije en Marokko. Die kun je toch minder langer bewaren dan de Belgische."



Niet klagen

Ook andere groenten doen het goed. "Qua prijsvorming is er nu volgens mij bijna niemand die klaagt, buiten de preitelers om dan", geeft hij aan. "De rest van de groententelers zal tevreden zijn." Opvallend is dat de prijs van sla en slasoorten al wekenlang goed is. " Voor de gewone sla, veldsla, ijsbergsla en andere sla wordt veel geld gegeven. Vandaag (21-1) werd voor de lichtgewichten rond de 50 cent betaald en voor de zwaardere liep de prijs zelfs op tot 90 cent per stuk. Natuurlijk hebben slatelers stookkosten, maar die halen ze er wel uit."

Export Duitsland

Weiss exporteert met name naar Duitsland. "Het loopt een beetje hetzelfde als elk jaar rond deze tijd, al waren de prijzen vorig jaar wat slechter. In de winter is het altijd wat rustiger. Vroeger konden we nog wel eens wat Spaans product verhandelen, maar dat gaat meer en meer rechtstreeks vanuit het zuiden naar Duitsland." Wat Jonathan ook opvalt, is dat de Duitse tussenhandel het moeilijker heeft. "Veel Spaanse exporteurs exporteren rechtstreeks naar Duitse retailers. De groothandelaren op de vroegmarkten moeten het hebben van andere klanten."

Weiss is met haar moederbedrijf Calsa aanwezig op de Fruit Logistica in Hall 6.2 - Stand B05.

Voor meer informatie:
Jonathan Vandesande
J. Weiss bvba
Kempenarestraat 52
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
Tel.: +32 15 55 20 11
Fax: +32 15 55 30 02
www.weiss.be