Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weinig impact Zwitserse frank op AGF-handel

Tholen - Na het besluit van de Zwitserse centrale bank (SNB) om de koers van de Zwitserse frank los te laten, ging de euro met 20% onderuit ten opzichte van de frank. Klaas van het exportbedrijf Klaas van den Broek verwacht dat het weinig effect zal hebben op de handel.

Het zal niet meer handel opleveren, maar het zal iets gemakkelijker worden voor de importeur, aangezien het 20% scheelt. "Je zit echter met een aantal regels in Zwitserland, waardoor importeurs ook importbeperkingen hebben", legt Klaas uit. Zwitserland werkt met contingenten op producten om de eigen teelt te beschermen. "Neem bijvoorbeeld appelen en peren. Dat is sinds het nieuwe seizoen nog niet vrijgegeven om te importeren. Dat heeft te maken met de grote productie in Zwitserland."

"Voor de handel zal het wel voordeel hebben, maar 4 jaar geleden was het precies andersom. Uiteindelijk moet je toch vechten voor je handel", concludeert Klaas.

Ook Kolla Zwitserland verwacht weinig invloed op de importhandel. "Op dit moment is het een verandering, maar over een week is het geaccepteerd. Het zal niet tot het eind van het jaar zo blijven", zegt Marcel Stampfli van Kolla Zwitserland. "Daarnaast zijn bijvoorbeeld groenten uit Spanje in prijs gestegen, dus dat weegt weer op met het koersvoordeel, waardoor je netto gelijk blijft."