Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Mertens, Pull Rhenen;

Pull Organic – nieuw substraat op basis van champost

Tholen - Substraatproducent Pull Rhenen heeft een nieuw substraat ontwikkeld op basis van champignonmest, een term die vaak afgekort wordt tot champost. Pull Organic heet het en naar eigen zeggen is het bedrijf erin geslaagd een gehomogeniseerd substraat te creëren waarop uitstekende resultaten geboekt worden.


Frisse start komkommerteelt op Pull organic Substraat bij Arno v.d. Bosch in Berkel en Rodenrijs

Champost is niet nieuw, maar volgens accountmanager Piet Mertens zijn zij tot nog toe de enigen, die een substraat op basis daarvan ontwikkeld hebben. "Wij hebben het dan ook met een octrooi beschermd. Wij zijn er al een jaar of vier, vijf mee bezig, hebben uitgebreid proeven gedaan waarbij teeltadviesbureau Innocrop de teelttechnische ondersteuning heeft gegeven en hebben het nu bij een bedrijf of zeven op een areaal van zo'n 20 hectare weggezet. "

Weerbaar telen
Het grootste voordeel van champost is dat het de plant weerbaar maakt. Weerbaar telen is al een tijdje onderwerp van gesprek en duidt op een accentverschuiving van steriel telen naar het ontwikkelen van een sterke plant. Een ecologisch verantwoorde teelt dus op basis van natuurlijke meststoffen, die rijk zijn aan de juiste voedingsstoffen en natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. En dat is champost veel meer dan de veel gangbare (steriele) substraten . "Zo hebben komkommers, die op Pull organic geteeld worden, bijna geen last meer van pythium, een wortelziekte die bij deze planten veel voorkomt en blijft de plant bij hoge temperaturen ook langer overeind," geeft Mertens als voorbeeld.


Het Pull organic Substraat bij Arno v.d. Bosch in Berkel en Rodenrijs wordt geïnstalleerd.

Toekomst
Gehoopt wordt nu dat de markt het op zal pakken. Piet Mertens: "Natuurlijk moet het zich nog echt bewijzen, maar er is al een uitgebreid en zorgvuldig gevolgd plan van aanpak doorlopen. We zijn er al een aantal jaren mee bezig en hebben steeds meer proeven op steeds meer locaties en op steeds meer gewassen gedaan. Letterlijk van een paar plantjes naar een halve hectare. Voor aubergine en komkommer kunnen we stellen dat het zich bewezen heeft, voor tomaat en paprika hebben we al gunstige resultaten geboekt en de komende tijd gaan we verder met tests op andere gewassen."

Voor meer informatie:
Pull Rhenen
Utrechtsestraatweg 222
3911 TX Rhenen
T: 0318-471001
F: 0318-472088
E: info@pullrhenen.nl
www.pullrhenen.nl