Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder pruimen in Rusland door boycot

Positieve signalen EU en Rusland over sancties

Van zowel Europese als van Russische zijde klinken voorzichtige geluiden over versoepeling van de sancties. Rusland is er van overtuigd dat de sancties opgeheven worden, maar noemt geen tijdpad. President Hollande zegt over de sancties te willen praten als het overleg deze week in Kazachstan over het conflict in Oekraïne positief uitpakt. En de Duitse minister van Landbouw zegt dat een versoepeling van de sancties de relatie tussen Berlijn en Moskou ten goede komt. Vorig jaar zijn Servië en Azerbeidzjan belangrijke appelleveranciers geworden voor de Russische markt. De top drie appelexporteurs naar Rusland bestaat uit Servië, China en Azerbeidzjan. De pruimenimport van Rusland daalde fors doordat Rusland de import van AGF uit Moldavië boycot. En in Oekraïne daalde de prijzen voor groenten. De prijzen voor importfruit stegen fors.

Positieve signalen
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bevestigde tegen de pers dat de regering er van overtuigd is dat de sancties tegen Rusland opgeheven zullen worden. Lavrov denkt dat er ruimte is voor beide partijen om tot een gelijkwaardige samenwerking te komen. Overigens noemde Lavrov geen tijdsindicatie waarbinnen hij verwacht dat de sancties opgeheven zullen worden.

De Franse president Hollande zei dat de Europese sancties mogelijk opgeheven kunnen worden als er vooruitgang wordt geboekt tijdens een top over de situatie in Oekraïne. Een document van de EU onderschrijft deze opstelling van Europa in het debat. Hoewel het document alleen opgesteld is om de discussie te voeden, is het de eerste keer dat er vanuit de EU gesproken wordt over versoepeling van de restricties.

De Europese sancties tegen Rusland hebben ook een keerzijde. Hoewel de Russische economie in zwaar weer verkeert door de sancties en de dalende olieprijs, ondervinden ook Europese bedrijven direct de gevolgen van de Europese sancties. Russische bedrijven kunnen de rekeningen niet betalen of de transacties worden tegengehouden bij geboycotte banken. De Duitse minister van Landbouw vraagt Rusland om de sancties te versoepelen. Volgens de minister kan een versoepeling van de sancties op Duitse producten de relatie tussen Berlijn en Moskou verbeteren.
Hoewel dit positieve signalen zijn, wil dat niet zeggen dat daarmee het einde van de handelsoorlog in zicht is.

AGF 31% goedkoper in Oekraïne
De prijsindex voor groenten en fruit is over 2014 gedaald met 31,1% in vergelijking met 2013. De daling komt voor rekening van traditionele groenten. Fruit werd duurder. De consumptie van deze groenten bleef achter. In combinatie met een goede oogst drukte dit de prijzen. De scherpste daling komt echter voor rekening van de ui. Die verloor 67% van de waarde. Voor bieten en wortelen daalden de prijzen met respectievelijk 41% en 25%. Aardappelen werden 60% goedkoper.
Ook de prijzen voor kasgroenten daalden doordat de Russische markt wegviel. Ongeveer een derde van de tomaten en een groot deel van de komkommers uit Oekraïne was bestemd voor Rusland.
De prijsstijgingen van fruit kwamen vooral voor rekening van geïmporteerd fruit, dat 90% duurder werd. De stijging werd veroorzaakt door een zwakkere positie van de hryvnia. De gemiddelde prijsstijging voor fruit lag op 75%.

Servische appelexport +70%
Servië kan door de boycot de appelexport naar Rusland fors vergroten. Servië exporteerde sinds het begin van het seizoen 2014/15 61.700 ton appelen naar Rusland. Dat is 70% meer dan in juli-november 2013 en een record van de afgelopen vijf jaar. Door de zwakkere roebel staat de vraag wel onder druk.

Ook de appelexport van Azerbeidzjan naar Rusland is gegroeid. Het land exporteerde 33.000 ton appelen in de eerste vijf maanden van het seizoen 2014/15. Daarmee neemt Azerbeidzjan de derde plek in op de ranglijst, achter Servië en China.

Rusland vermindert pruimenimport
Rusland heeft de import van pruimen flink verlaagd. Dat blijkt uit de officiële statistieken. De teller stond in november 2014 in totaal op 41.000 ton. Dat is 45% minder dan over dezelfde periode in 2013. Volgens een Russische importeur is de daling voor een groot deel te wijten aan de boycot van Moldavische AGF. Normaal komt in augustus de import uit dit Oost-Europese land op gang, maar dit jaar was dat door de boycot niet mogelijk. Moldavië leverde in 2013 ongeveer 35% van de Russische pruimenimport. Voor 2014 staat het aandeel van Moldavië op 0%.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.