Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht 16-31 augustus

Steun voor getroffen bedrijven

Het kabinet komt met steunmaatregelen voor de bedrijven, die het zwaarst worden getroffen door de Russische sancties. Ondernemers mogen aan arbeidsverkorting doen en het kabinet komt verder met garantiestellingen voor acuut getroffen ondernemers. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vandaag bekendgemaakt. "We zien dat de landbouw de motor is van de Nederlandse economie", zei Dijksma. Het Groenten- en Fruithuis heeft berekend dat de sector 1 miljard misloopt door de boycot.



"Brussel moet geboycotte exporteurs niet vergeten." Dat is de boodschap van Lennart van den Heuvel van Hoofdman-Roodzant en Rien Panneman en Alexander Visser van Staay tegenover respectievelijk NU.nl en het Financieele Dagblad. Hoofdman-Roodzant, dat normaal gesproken bijna 90% van zijn omzet uit Rusland haalt, exporteerde vorig jaar voor meer dan 100 miljoen euro naar Rusland.



Samen sterk: Steun Hollands product. Die oproep werd vorige week vanuit de AGF-sector gestuurd aan de Nederlandse retailers. En er werd gehoor aan gegeven. Dit weekend was er in bijna alle supermarkten aandacht voor de Nederlandse groenten. Maar er klinkt ook kritiek.

Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond geeft ook een reactie op de boycot. Voor alle sectoren moet hetzelfde principe gelden: het volume dat normaal naar Rusland wordt uitgevoerd, moet weggehouden worden van de Europese markt. Dit kan op verschillende manieren. Voor de ene sector kan dat een maatregel zijn waarbij producten uit productie worden genomen. Voor andere sectoren kunnen dat bijkomende exportstimulansen zijn, bijvoorbeeld onder de vorm van exportrestituties.

Fa. Kuijper En Honselaar & Zoon uit Amsterdam is op 15 augustus door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr. J.P.W. van Bohemen. Kuijper & Honselaar was actief als horecaleverancier in Amsterdam.

De Europese Commissie trekt in eerste instantie 125 miljoen euro uit voor de telers die getroffen zijn door de sancties van Rusland. Dat maakte de commissie maandag bekend. Gert Mulder, GroentenFruit Huis: "Mede dankzij de kracht van de Rusland-exporteurs is Nederlandse economie gegroeid." De uitzonderlijkheid van de Russische boycot kan directeur Gert Mulder van het GroentenFruit Huis niet genoeg benadrukken.



Ieder Europees land heeft weer eigen manieren om om te gaan met de Russische boycot en een groot volume van bepaalde producten. Bij BelOrta in België gebeurt dat bij tomaten bijvoorbeeld door interventies.

Rusland heeft besloten om bepaalde producten van de boycotlijst te schrappen, waaronder pootaardappelen. Volgens Frédéric Rosseneu van Europatat was het toelaten van deze producten 'welbegrepen eigenbelang'.

Rusland zou volgens berichten op korte termijn een handelsakkoord sluiten met landen in Centraal-Azië en de Kaukasus en Zuidoost-Azië. Ondertussen proberen volgens de Russische autoriteiten handelaren uit Europa via Wit-Rusland toegang te krijgen tot de Russische markt. De Russische 'fyto autoriteit' (Rosselkhoznadzor) heeft op haar website een bericht geplaatst waaruit afgeleid kan worden dat Rusland re-export accepteert met behulp van een re-export certificaat, maar deze moet dan wel vergezeld zijn van een fyto certificaat van het land van oorsprong.



De EU en de EEU kwamen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bij elkaar om over de crisis in Oekraïne te praten. De standpunten liggen echter zo ver uiteen, dat een oplossing niet in het verschiet lijkt te liggen.

Jos de Boer uit het Noord-Hollandse Westwoud zat in zijn maag met 56 ton wortelen. Een paar weken geleden gingen ze op transport naar Rusland, maar door de boycot die Poetin heeft opgelegd kreeg hij ze vrijdagochtend gewoon weer terug. Daarom gaf hij ze gratis weg. De opkomst was enorm. In augustus was het weer bijna oogsttijd. Ook appeltelers vrezen een moeilijk jaar.





Publicatiedatum: