Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gas: Prijzen omlaag met olieprijs ondanks verlaging gasproductie Groningen

De olieprijs lijkt inmiddels bijna in een vrije val te zijn beland en trek de gasprijs mee omlaag. Daarnaast werkt het sterker worden van de euro ten opzichte van het Britse pond door in de prijzen. Week-op-week staat het Cal-15 contract zo'n 3% lager. Minister Kamp kondigde recentelijk wel aan de gasproductie in Groningen verder te verlagen. Dit zette de termijnprijzen zo'n 15-30 eurocent per MWh hoger, maar de liquiditeit is laag en per saldo blijven de prijzen dalen.

Het aanhoudende (relatief) warme weer zorgt ervoor dat de vraag naar gas dusdanig achterblijft, dat de prijs zelfs niet opliep toen onlangs bekend werd dat er 30 mcm minder Noors gas beschikbaar zou zijn. De prijs is de afgelopen week 2,5% gedaald en ten opzichte van twee weken geleden zo'n 7%. De aanvoer van LNG, maar vooral de aanvoer uit Rusland draagt bij aan de gezonde aanvoer en lagere prijzen.

De aanvoer van Russisch gas was tijdens het afgelopen weekend maar liefst 20% hoger dan in de weken ervoor. Als dat zo blijft, heeft dat een fors neerwaarts prijseffect voor de spotprijzen tijdens de komende warme periode. De eerste weersvoorspellingen voor Q1-2015 lijken echter op iets kouder weer te wijzen dan we nu hebben.

Vorige week is door Gassco het Noorse onderhoudsschema voor 2015 gepubliceerd. Wat opvalt, is dat met name de maand april het zwaar te verduren krijgt. Er is dan relatief veel capaciteit offline. Dit wordt gedaan om uiteindelijk meer gas uit het Troll-veld omhoog te kunnen pompen (80bcm). Ook in de rest van de zomer is er sprake van relatief veel onderhoud, maar is de reductie van de capaciteit niet meer zo groot als in de maand april.


bron: Powerhouse
Publicatiedatum: