Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LEI

"Gevolgen boycot voor glasgroenten vallen mee"

Voor de glasgroentebedrijven is het gemiddelde inkomen uit bedrijf in 2014 geraamd op 64.000 euro per onbetaalde aje . Dit is ongeveer gelijk aan vorig jaar. De rentabiliteit van de glasgroentebedrijven is een procentpunt lager geraamd dan in 2013. De glasgroentebedrijven profiteren ook van lagere energiekosten. De opbrengsten daalden echter eveneens door minder opbrengsten uit de verkoop van komkommers, paprika en energie. Het geproduceerde productvolume van de glasgroentetelers steeg wel. Dat blijkt uit het nieuwe rapport Actuele ontwikkeling land- en tuinbouw in 2014 van het LEI.



Ondernemers zijn in sterke mate afhankelijk van prijsvorming van producten. Opbrengstprijzen schommelen meer dan in het verleden en dat werkt vooral bij grotere bedrijven sterk door op het inkomen. Naast prijs bepalen ook de bedrijfsomstandigheden (grootte, ligging, verkaveling), vakmanschap, managementkwaliteiten en verschil in strategie het inkomen.

Grote inkomensverschillen glastuinbouwbedrijven
Tomatenopbrengsten lagen aan het einde van het seizoen op een goed niveau, ondanks de Russische boycot. Voor de glasgroentegewassen lijken de gevolgen van de boycot vooralsnog mee te vallen, individuele gevallen daargelaten. Van de glastuinbouwbedrijven heeft ongeveer 40% in 2014 in meer of mindere mate te kampen met liquiditeitsproblemen. De solvabiliteit ligt bij 20% van de bedrijven op 10% of lager.

De glasgroenteteelt kent een goed productiejaar, maar de prijzen van paprika en komkommers staan onder druk. De tomatenopbrengsten leken aanvankelijk even slecht uit te pakken als vorig jaar. Aan het einde van het seizoen is echter veel goed gemaakt. In augustus kondigde Rusland een boycot af voor een groot aantal agrarische producten uit landen van de EU. In de zomer is Nederland verreweg de grootste aanbieder van glasgroeten en spelen andere aanbieders een ondergeschikte rol. Voor de glasgroentegewassen lijken de gevolgen vooralsnog mee te vallen, individuele gevallen daargelaten. Van de totale export van Nederlandse glasgroentegewassen gaan slecht enkele procenten op jaarbasis rechtstreeks naar Rusland. Het grootste deel hiervan is normaal gesproken al voor augustus richting Rusland geƫxporteerd.

Opbrengsten uit de energiehandel en -verkoop zijn ook gedaald. Per saldo nemen de gemiddelde opbrengsten af met ruim 2% per bedrijf. De gemiddelde kosten zijn met 3% gedaald, met name door lagere energiekosten.

Structuur
Bedrijven met glasgroente hebben gemiddeld 3,4 ha glasgroente. Door een sterkere daling van het aantal bedrijven dan het areaal steeg dit gemiddelde in 2014 met 0,2 ha ten opzichte van 2013. De ontwikkeling gaat het snelst bij bedrijven met tomaten, die inmiddels een gemiddelde omvang hebben van ruim 5,7 ha tomaten. Paprikabedrijven hebben gemiddeld 4,7 ha paprika. Tomaten zijn de grootste glasgroenteteelt in 2014. In 2000 was de tomatenteelt nog net iets kleiner dan de paprikateelt. Daarna is de tomatenteelt sterk gegroeid, terwijl de paprikateelt bleef schommelen tussen 1.200 en 1.300 ha, met een piek van 1.400 ha in 2010. In 2014 groeide het areaal tomaten met 10 ha, terwijl de paprikateelt met 80 ha daalde. Met een areaal van 600 ha is komkommer de derde glasgroenteteelt in Nederland

In 2014 is het aantal gespecialiseerde glasgroentebedrijven gedaald tot 1.000 bedrijven. De daling komt overeen met de daling van het totaal aantal bedrijven met glasgroente. De specialisatiegraad bedraagt 88% en is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd.

www.agrimatie.nl


Publicatiedatum: