Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlisch paprikaseizoen start wederom slecht

Tholen - Na een aantal slechte jaren leek dit seizoen er beter uit te zien voor de Israëlische paprikatelers. De Russische boycot moest de sector goede export-mogelijkheden bieden. Maar niets is minder waar, vertelt Frank Mosterd van Gilad. "Het lijkt alsof ze aardappelen en peen zijn gaan eten in plaats van paprika."




Riskante markt
"Iedereen dacht dat het een Walhalla zou worden, maar het tegenovergestelde is waar. In plaats van een hele goede markt is de Russische markt een heel riskante." Dat vertelt Frank Mosterd van Gilad Produce over de Israëlische paprika-export naar Rusland, die maar niet los lijkt te komen. "De Russische economie gaat niet goed, de roebel werkt niet in ons voordeel en de vraag is beperkt", verklaart hij. "Misschien heeft de tijd tussen de boycot en het Israëlische seizoen te lang geduurd." Tot een paar weken geleden waren de prijzen nog redelijk in Rusland, maar inmiddels is er veel Israëlisch product gestuurd. "De markt is overspoeld." Ook de organic markt is op het moment lastig. "We begonnen met redelijke prijzen, maar op dit moment zijn de prijzen ook te laag voor de tijd van het jaar."



Derde slechte jaar op rij
Voor de Israëlische paprikasector betekent dit het derde, ronduit slechte jaar op rij. "Ik ben er vorige week geweest", vertelt Mosterd, "en ik heb geen positieve teler gesproken." Net als in Nederland staan veel teeltbedrijven onder water. "Er gaan best wat telers failliet en in plaats van dat die kassen geruimd worden, worden ze opgekocht door andere telers." Teeltbedrijven verhuren ook hun kas aan andere telers of aan exportbedrijven en het areaal blijft constant. "November en december zijn de laatste jaren al slecht – we moeten het verdienen in januari, februari en maart. Als dat niet goed wordt, moeten nog meer telers stoppen."




Verbetering
Voor de komende weken verwacht Mosterd wel verbetering. "De markt begint weer wat aan te trekken. Ook vanwege de feestdagen laden we nu meer." Sinds vrijdag is er iets meer vraag. Dat betekent prijzen van rond de 7.00 euro voor rood en geel en voor oranje 8,5 euro voor een doos van 5 kg. "Uit Spanje komt weinig oranje. Dan zie je dat kopers overgaan op Israëlisch product." Maar als er geen tekorten zijn, komt Israël in Europa maar moeilijk aan de bak. "Je ziet net als verleden jaar dat de programma's voor verpakte paprika in Spanje liggen en dat is de voornaamste reden dat er in Nederland nog weinig vraag is naar Israelische paprika." Eigenlijk jammer, merkt Mosterd op. "Want de positieve kant is dat de kwaliteit dit jaar echt top is."

Voor meer informatie:
Gilad Produce
Tel: +31 174 518 530
Fax : +31 174 528 502
Frank Mosterd
Mob: +316-2255 6700
www.giladproduce.com

Publicatiedatum: