Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Medvedev: “Rusland op middellange termijn zelfvoorzienend”

Zwitserland nog altijd verdachte illegale export

Hoewel de olieprijs blijft dalen, de roebel nog altijd waarde verliest tegen de dollar en de inflatie oploopt, blijft Poetin ook populair. De populariteit van Poetin is het afgelopen half jaar zelfs gestegen. Wat de laatste maanden ook hard daalt, zijn de valutareserves van het land. Hoewel Rusland een goed gevulde bankrekening heeft - er staat ongeveer 420 miljard dollar op de spaarrekening- heeft de Centrale Bank dit jaar al 70 miljard dollar in de economie gepompt om de roebel te ondersteunen. Met die reserves kan Rusland op de korte termijn nog wel uit de voeten, maar op de langere termijn is de situatie onhoudbaar. De staatsschuld van Rusland staat op 13% van het BNP. Zorgelijker is de schuldenlast van de private sector. Van Rusland buitenlandse schuld, 731 miljard dollar in juni 2014, staat 74% uit in buitenlandse valuta. Door de dalende waarde van de roebel wordt het moeilijker deze schulden terug te betalen.

Politie achtervolgt vrachtwagen met Poolse appelen
De Russische politie achtervolgde vorige week een vrachtwagen over meer dan 200 km. De vrachtwagen vervoerde Poolse appelen en was bij de grens doorgereden. Op de grens tussen Wit-Rusland en Rusland werd de vrachtwagen tegengehouden met een lading van 18,8 ton Poolse appelen. Volgens de chauffeur was de lading bestemd voor Kazachstan, maar Rusland heeft de doorvoer van Europese appelen stilgelegd. Toen de chauffeur ontdekte dat hij teruggestuurd zou worden, liet hij zijn papieren achter en reed verder Rusland in. Na een achtervolging over 230 km werd de man aangehouden. Waarom de chauffeur zo ver door kon rijden, is onbekend. Volgens de fytosanitaire dienst bewijzen de daden van de man dat hij de appelen in Rusland wilde verkopen. De chauffeur is overgedragen aan de Wit-Russische autoriteiten.

Zwitserland nog altijd verdachte illegale export
De Russische fytosanitaire dienst is in gesprek met Zwitserland en wacht de documenten af die de gestegen exportcijfers moeten verklaren, maar de Russen zijn nog altijd niet overtuigd van Zwitserlands onschuld. Zwitserland overhandigde al certificaten waaruit blijkt dat het wel om Zwitserse appelen ging, maar de Russen blijven argwanend. De export van het Alpenland verviervoudigde na de boycot, wat de alarmbellen deed rinkelen bij de Russische inspectie. Die verdenkt Zwitserland van illegale export van Europese appelen. Die verdenking is dus nog altijd niet helemaal weggenomen door de Zwitsers.

Medvedev: "Rusland op middellange termijn zelfvoorzienend"
In een interview vertelde de Russische premier Medvedev dat Rusland op de middellange termijn zelfvoorzienend kan zijn. Ook reageerde de premier op de gevolgen van de boycot. "Niemand heeft gezegd dat we een dag na de boycot een breed assortiment Russische producten zouden hebben," aldus de premier. Hij voegde toe dat in de maanden voor de boycot de meeste producten in de supermarkt geïmporteerd was, maar dat hij er vertrouwen in heeft dat Rusland zonder de import kan. Ten slotte wees Medvedev er op dat de schappen ondertussen gevuld zijn met Russische producten.
Ook voorziet de premier dat de markt in Oekraïne verstoord zal worden, nu het land toenadering zoekt tot de EU en de importbeperkingen worden afgebouwd. Volgens Medvedev zal Oekraïne overspoeld worden met producten van Europese concurrenten, wat de Oekraïense economie zal schaden.

Russen eten meer diepvriesproducten
Tegen het einde van dit jaar zal het volume diepvriesfruit in Rusland 25% hoger liggen dan vorig jaar, berekende BusinesStat. Volgens het rapport was het volume diepvriesproducten tussen 2009 en 2013 al gegroeid met 36% naar 315.000 ton in 2013. Voor de periode 2014-2018 wordt een jaarlijkse groei van 5% verwacht. Het gros van deze producten, ongeveer 60%, wordt via de retail verhandeld. De industrie neemt 14,4% van het volume op en de overige ruim 25% komt voor rekening van de foodservicesector. De Russische markt was in 2013 sterk afhankelijk van de import. Tussen de 64 en 74% van de producten werd geïmporteerd.

Faillissement dreigt voor Britse telers
Britse appeltelers worden hard getroffen door de boycot. Appelen uit andere Europese landen overspoelen de markt en verdringen de Britse appelen. De prijzen zijn met meer dan de helft gedaald ten opzichte van vorig jaar. Voor een aantal telers dreigt een faillissement. Onder Britse telers doen verhalen de ronde over vrachtwagens vol appelen die vanuit Polen weggestuurd worden om de appelen tegen elke prijs ergens op de markt te brengen.

EU verlengt compensatie
De Europese Commissie stelt extra maatregelen voor om de marktverstoring in de AGF-markt na de boycot weg te nemen. De Commissie zei vrijdag dat de maatregelen tot eind juni 2015 zullen lopen. Het voorstel voorziet in een oplossing voor bepaalde producten in specifieke lidstaten, die van de markt genomen kunnen worden. De volumes zullen gebaseerd worden op de gemiddelde exportvolumes over de afgelopen drie jaar. De Commissie wil hiermee een vangnet creëren voor telers, die nog geen alternatieven hebben gevonden.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.